Másfél évtized után először nem fogynak a számítógépek

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 24. 10:33
Az amerikai számítógépes ipar szívéből, a kaliforniai Szilícium-völgyből azt jelentették, hogy a személyi számítógépek (PC) eladásai világszerte mindenhol visszaestek a második negyedévben, amire másfél évtizede nem volt példa.
Szakértők attól tartanak, hogy a PC-piac lanyhulása áthúzódik a második félévre. John Joyce, az IBM pénzügyi igazgatója úgy látja, hogy valóságos zűrzavar lett úrrá a PC-gyártók világában, amelyet óriási verseny és kegyetlen árharc, továbbá felesleges gyártási kapacitások jellemeznek.

Az Apple Computer pénzügyi vezetője nem lát reményeket a javulásra a harmadik negyedévben. Fred Anderson elmondta, hogy az amerikai piacon eddig minden évben az őszi iskolakezdéssel egyenesbe tudtak jönni a gyártók és a kereskedők, mivel az Egyesült Államokban a szülők iskolakezdéskor rohantak új asztali komputert venni gyereküknek. Idén azonban nem látszanak a vásárlási láz jelei.

Eddig még nem volt példa arra, hogy az amerikai piac három egymást követő negyedévben zsugorodott volna - állítja Joseph Burke, a Gateway pénzügyi irányítója. Burke szerint a "történelmi" nagy számítógép-vásárlások talán már sohasem térnek vissza.

A számítógépeket gyártó vállalatok értéktőzsdei mutatója, a technikai hardver index idén 21 százalékkal esett vissza, míg a Standard and Poor 500-as mutatója csak 8 százalékkal. Az amerikai gyártók között egyedül a Dell tudott növekedést felmutatni, amely a Compaq Computert megelőzve a világ legnagyobb PC-gyártójává vált. Az amerikai elemzők abban reménykednek, hogy a negyedik negyedévben a személyi számítógépes parkot váltó Európa és Ázsia megváltást hoz az amerikai PC-előállítóknak.

Kulcsszavak: trend desktop

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55