Híf: idei költségmodellprojekt

Kovács Attila, 2001. július 26. 19:25
A Hírközlési Főfelügyeleten folyó, az új hírközlési törvény (ehtv.) elfogadása mellett a valódi versenyhelyzet kialakításának egyik legfontosabb előfeltételeként emlegetett, a közcélú távbeszélő szolgáltatások releváns költségeinek pontos megállapítására irányuló idei költségmodellprojektről számoltak be a főfelügyelet vezetői.
A jövő évtől induló árszabályozás alapját képezheti, az összekapcsolási díjak esetében pedig ténylegesen az alapját is képezi a most szeptember végére befejeződő projekt. A szolgáltatók közötti kapcsolat kulcsa az lesz, hogy a közöttük fennálló szerződéses viszonyban milyen árak fognak szerepelni. Ezeken az árakon múlik, hogy a távközlési verseny be tud-e indulni megfelelő intenzitással. Ezen pedig az múlik, hogy az új jogszabályi rendszer hoz-e változást a felhasználók számára.

A tavaly elkészített költségmodell továbbfejlesztését hajtja végre idén a Híf. Ez azt jelenti, hogy bővültek azok a tevékenységi körök, amelyekre költséget számol el a projekt, és tisztultak a költségfelosztási módszertanok is. A tevékenységek bővülése kétirányú: egyrészt bővültek azok az összekapcsolási szolgáltatások, amelyekkel kapcsolatos ez a projekt, másrészt azoknak a szolgáltatásoknak a körét is meg kívánják határozni, amelyeket a távközlési szolgáltatók a nagyközönség felé nyújtanak. A Híf jelenlegi költségmodellprojektje eredményeként a döntéshozók és a jogszabály-kidolgozók pontosan látni fogják, hogy a költségek és az árak ténylegesen milyen viszonyban állnak egymással. Ezáltal többek között a későbbi árszabályozási rendeletekhez is nagyon lényeges bemeneti információt lehet szolgáltatni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14