Palm OS emulátor Pocket PC-re

Tóth Kristóf, 2001. július 26. 23:11
Napjaink két legkomolyabb kéziszámítógépes operációs rendszere a Palm OS és a szoftveróriás Microsoft által fejlesztett Pocket PC OS, mely rendszerek egymástól nem kis mértékben különböznek, így talán nem is meglepő, hogy eddig szinte senki sem gondolt arra, hogy a két szoftver között egyfajta összekötő hidat építsen.
George Andre, svéd programozó azonban a jelek szerint megtörte a jeget, hiszen elmondása szerint már javában folyik az általa megírt vadonatúj szoftver fejlesztése, mely nem kevesebbre lesz majd képes, mint hogy a Microsoft Pocket PC operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépeken eredetileg Palm OS-re fejlesztett szoftvereket futtasson. Andre elmondása szerint a Palm OS emulátor program a jelenlegi fejlettségi állapotában még egyelőre csak olyan sebességgel képes futtatni a különböző szoftvereket, mint egy hetvenszázalékos teljesítményű Palm III kéziszámítógép, de némi optimalizációt követően az emulátor várhatóan még gyorsulni fog.

Andre elmondta, hogy a Palm OS emulátort tervei szerint még az idén ősszel forgalomba hozza majd, még pedig 30 dollár körüli áron, azonban Andre arra is felhívja a leendő vásárlók figyelmét, hogy egy Palm operációs rendszerrel rendelkező kéziszámítógépre továbbra is szükség lesz majd ahhoz, hogy annak a ROM memóriájában található bizonyos adatait átmozgassák az emulátor szoftvert futtatni hivatott Pocket PC-s kéziszámítógépre. Napjainkban egyébként a Compaq Computer által forgalmazott iPaq és a Hewlett-Packard gyártósorain készülő Jornada típusú eszközök a legsikeresebb kéziszámítógépek, melyek Andre szoftverének segítségével ezentúl már a konkurens operációs rendszerre írt programok futtatására is képesek lesznek.

Andre nem titkoltan arra számít, hogy a Palm nagyon komoly lépéseket tesz majd annak érdekében, hogy a Palm OS emulátor ne jelenhessen majd meg a piacon, de Andre szerint a felhasználóknak nem kell semmitől sem félniük, ugyanis ő tűzön-vízen átviszi majd a szoftver piacra dobását. Andre egyébként azt is elmondta, hogy az emulátor készítése közben minden jogi és törvényi körülményre nagyon odafigyelt, vagyis várhatóan a Palm igazából semmibe sem tud majd konkrétan belekötni.

Kulcsszavak: pda Palm Microsoft +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55