Fejlesztések a bajba jutott emberek érdekében

Kollár Csaba, 2001. július 27. 19:45
Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) bejelentette, hogy idén októbertől valamennyi telefonnak bizonyos speciális funkcióval kell rendelkeznie, amely a bajba jutott embereknek nyújthat segítséget.
Ez a speciális funkció azt jelenti a gyakorlatban, hogy akik a mobilkészülékről tárcsázzák a 911-es segélykérő telefonszámot, azok helyzetét a telefonközpontban a helymeghatározásra épülő rendszer segítségével pontosan meg lehet adni. Ez a szolgáltatás nagyon hasznosnak tűnik a mobiltelefon-tulajdonosok számára, bár többen már most megkérdőjelezik; nem lehet-e a rendszerhez történő illetéktelen hozzáféréssel komoly visszaélésekre is okot adni. Szociológusok szerint – és erre példaként említhető megannyi amerikai film – az amerikai emberek szeretik magukat biztonságban tudni, és ezért mindent meg is tesznek. A rendőrség állítása szerint gyakran nem tudnak időben a tetthelyre menni, mivel a sértettnek nincs ideje arra, hogy a pontos helyet megmondja. Az új rendszer segítségével azonban elég, ha a számot tárcsázzuk, s ezt követően néhány percen belül várhatjuk a rendőri intézkedést. Több lehetőség van arra, hogy a telefonáló helyét meghatározzuk. Az egyik legelterjedtebb a GPS. A GPS technológia ötvözése a mobiltechnológiával viszonylag pontos információt ad arról, hogy a telefonáló hol tartózkodik. Egy másik, a GPS-nél olcsóbb megoldás a GSM technológia. Ez azonban nem ad annyira pontos információt, mint az előző.

Gazdasági elemzők szerint az FCC kötelezvénye tovább növelheti a mobilkészülékek, illetve a mobilszolgáltatások árát, amit végső soron a fogyasztónak kell kifizetnie. Talán éppen ezért a nagy mobilkommunikációs cégek – mint a Verizon Wireless, a Cingular Wireless, az AT&T Wireless vagy a Nextel Communications – az FCC-nek azt javasolták, hogy késleltesse a kötelezvény bevezetését. „Egy új, vezeték nélküli szolgáltatás bevezetéséhez és biztonságos üzemeltetéséhez bizonyos időre van szükség. Ellenkező esetben egy olyan megbízhatatlan alkalmazás kerül a fogyasztók kezébe, amely sem nekik, sem a rendőrségnek, sem a telekommunikációs cégeknek nem lesz előnyös” – érvel a Verizon jogásza az FCC-hez intézett válaszában.

Kulcsszavak: FCC mobiltelefon +fohir GPS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14