Felszabadíthatják a British Telecom árképzését

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 1. 09:46
Felülvizsgálja a brit állami távközlési felügyelet (Oftel) a British Telecommunications országos telefonszolgáltató árképzésére jelenleg érvényben lévő szigorú korlátozásokat, és kilátásba helyezte azok eltörlését is a növekvő belső versenyre hivatkozva.
Az Oftel jelenlegi előírásai szerint a BT a végfelhasználó ügyfeleknek felszámított tarifát legfeljebb a tizenkét havi fogyasztóiár-inflációtól 4,5 százalékkal elmaradó ütemben emelheti. A BT-t ugyan 1984-ben teljesen privatizálták, de azonnal komoly állami megszorításokat is életbe léptettek az akkor még teljes monopolhelyzetet élvező cég árképzésében, s ezek azóta is érvényben vannak. Az Oftel számításai szerint a BT-re kirótt korlátozási kényszer évente 270 millió font megtakarítást jelent az előfizetőknek telefonszámláikban.

A felügyelet még februárban is úgy foglalt állást, hogy a korlátozást egyelőre érvényben kell hagyni, de kedden az Oftel működtetési igazgatója azt mondta: a kábelszolgáltatók és a hálózathoz hozzáférést nyújtó más közvetítők révén mind erősebb a versenyhelyzet a brit vezetékestelefon-piacon. Az Oftel ezért meg fogja vizsgálni, hogy ez a verseny már elegendő-e a fogyasztók védelmére - mondta az illetékes. A jelenlegi szabályozási időszak jövő júliusban jár le, tehát a BT egy évig még mindenképpen kénytelen együtt élni az árképzési korlátozással.

A BT a brit vezetékes telefonvonalaknak még mindig több mint 80 százalékát birtokolja, de a továbbított hívásokban már jelentősen - a helyi hívások piacán az 1996-ban mért 89 százalékról 72 százalékra, a nemzetközi hívásokban 61 százalékról 48 százalékra - zsugorodott a cég részesedése.

Kulcsszavak: BT távközlés tarifa

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36