A pápa az internetről

Kerekes Pál, 2001. augusztus 6. 17:14
Néhány napja a magyar szörfözők is felkereshetik a csak a hálón létező nettemplomot. A www.plebania.hu még nem ad lelki és vallási szervizt, de segédanyagai és információs szolgáltatásai imponálóan gazdagok. A honlap szerkesztői a nyári szünet utánra ígérik a teljes kiépítést. Addig is kérik a látogatók segítségét a hitéleti témák online feldolgozásához. Ehhez járulhat hozzá a katolikus egyházfő júniusban, a tömegtájékoztatás napja alkalmából kiadott nyilatkozata, amelyben az internet és mobilkommunikáció vallási értelmezéséhez nyújtott útmutatást.
A pápai megnyilatkozás nyomán fellángolt a vita a vallási gyakorlat elektronizálódásáról. Az SMS-ima, az internetgyónás, a virtuális mise jelenleg még unikumnak számít, de az egyházi vezetők - elzárkózás és merev elutasítás helyett - az új formák integrálására törekednek.

II. János Pál szerint az internet, a megannyi televíziócsatorna és a tömegtájékoztatás minden korszerű találmánya nagyszerű lehetőséget nyújt az Evangélium hirdetésére, ugyanakkor számos torzulásnak is forrása.

Mindezt abból a dokumentumból tudhatjuk meg, amelyet "Hirdessétek a háztetőkről: az Evangélium a globális tájékoztatás korában" címmel adott ki a pápa. A szentatya ebben Jézus szavaira építi mondanivalóját (Máté evangéliuma): "Amit sötétben mondok nektek, mondjátok el fényes nappal, és amit fülbe súgva hallotok, hirdessétek a háztetőkről!" Korunk háztetőit antennák erdői népesítik be, amelyek lehetővé teszik, hogy azok segítségével lehessen hirdetni az igét - fejtette ki a szentatya.

A pápa a modern kor kommunikációs eszközeiben kimeríthetetlen lehetőséget lát arra, hogy az egyház - haladva a kor szellemével - tevékeny és kreatív módon kapcsolódjon be a modern ember életvitelébe. Nagyszerű dolognak tartja, hogy a különféle vallási ceremóniák műholdas adások révén az egész világon láthatók, akárcsak azt, hogy az internet államhatárokon átnyúlva is képes vallási tartalmú információkat továbbítani.

A katolikus egyházfő ugyanakkor felhívja a figyelmet a mai tömegtájékoztatási eszközök "kettős arcára", arra az ellentmondásra, hogy miközben hasznos információkat terjesztenek, számos torzulást is tükröznek. Egy időben egyszerűen csak tájékoztattak az eseményekről, ma azonban maguk a tájékoztatási eszközök "gyártják" az eseményeket abból a célból, hogy maguknak a tájékoztatási eszközöknek az igényeit kielégítsék - fejti ki II. János Pál. Szerinte emiatt elmosódik a határ a valóság és az illúzió között.

A Vatikán először 1996-ban jelent meg az interneten, amikor létrehozták a www.vatican.va című weboldalt. A portálon azóta a katolikus egyháznak több ezer dokumentumát jelentették meg, köztük a pápa beszédeit. Az online médiumot három központi kiszolgálóegység (szerver) működteti, amelyet három arkangyalról, Ráfaelről, Mihályról és Gábrielről neveztek el.

A magyar katolikus egyháznak is van hivatalos honlapja, elég, ha begépeljük a www.katolikus.hu címet. A megjelenő oldalon elvont vallási értekezések helyett friss hírekkel találkozunk, napi tíz-tizenkét részletes tudósítás és beharangozó között szemlézhetünk. Tulajdonképpen egy infooldal szerepét vállalja fel a szerkesztőség. Hazai és nemzetközi eseményeket egyaránt feldolgoznak, mindent magyarul olvashatunk.

Nagyon lényeges itt - szemben az interneten megszokott komputerangollal - a magyar nyelvűség. A vallásos tárgyú témákat ugyanis igazán mindenki csak saját anyanyelvén tudja érteni és értelmezni, a tartalom feldolgozása és megélése idegen szavakkal aligha lehetséges.

A honlap tanulmányozásából is kiderül, hogy itthon és külföldön egyaránt nagy számban alakulnak online imádkozóhelyek (pray line) és virtuális, csak a hálózaton létező templomok. A netkápolnákat papok hozzák létre, minden esetben főpásztori egyetértéssel és támogatással.

Az egyházi vezetés egyébként már hivatalos állásfoglalásra is kényszerült néhány negatív jelenséggel kapcsolatban. Ezek között is a leghatározottabb kijelentés a virtuális gyónásról született. "Az online bűnbocsánat ötletét határozottan elutasítjuk" - mondta egy felelős személy a Vatikán képviseletében. "A gyónás elengedhetetlen feltétele a hívő és a pap személyes találkozása" - nyilatkozta John Foley érsek, a pápai kommunikációs tanács tagja.

Szép példája az internet és a vallásgyakorlás pozitív kapcsolatának a Szent Gyertya Szolgálat kezdeményezése. A szentföldi keresztény egyházakat támogató szervezet hívők milliói számára tette lehetővé májusban, hogy élő, folyamatos webadásban láthassák II. János Pál pápa fiatalok előtt tartott miséjét az Üdvözülés Hegyéről. A weblap designját úgy alakították ki, hogy a szörfözőknek is módjuk legyen hálaadó és emlékező gyertyát fellobbantani. Ezen a módon száz- és százezer mécses gyúlhatott ki az otthonokban és a közösségi hálózati pontokon, például az iskolákban, a jelenlét áhítatát nyújtva a hálózati résztvevőknek.

II. János Pál pápa most fontolgatja annak jóváhagyását, hogy Sevillai Szent Izidor az internetezők és a számítógépes programozók védőszentje legyen. Az erre vonatkozó ajánlás már két évvel ezelőtt megszületett. A VII. században élt Szent Izidorról úgy tartják, hogy ő írta a világ első enciklopédiáját, a húszkötetes Etimológiákat, amelyekben összegyűjtötte az akkori világ szinte teljes tudáskincsét.

Kulcsszavak: vallás onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55