Újabb biztonsági rés a drót nélküli hálózatokban

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 5. 22:40
Kutatók egy csoportja a közelmúltban olyan módszerre bukkant, amelynek segítségével könnyedén és gyorsan feltörhetőek a vezeték nélküli hálózati rendszerek.
A számítógépes biztonsági szakértők már korábban is rámutattak a Wi-Fi (802.11b) vezeték nélküli hálózati rendszer több olyan hibájára, amely veszély jelent a hálózatok biztonsága szempontjából. A napokban felfedezett biztonsági rés azonban a korábbiaknál sokkal komolyabban veszélyezteti a rendszerek biztonságát, mert segítségével percek alatt bármely Wi-Fi rendszerbe be lehet jutni. A hiba lehetővé teszi a hackereknek, hogy megfejtsék azt a "titkos kulcs"-ot, amely a hálózaton továbbított adatokat titkosítja.

A Wi-Fi szabványt támogató cégek vezetői, akik nyilatkoztak a riportereknek és elemzőknek a biztonsági rés publikálását követően, elmondták, hogy már korábban is nyomatékosan kérték az ilyen hálózatok felhasználóit, ne a Wi-Fi beépített titkosítását alkalmazzák, hanem használjanak erősebb titkosító eszközöket.

"Azoknak a társaságoknak, amelyek támadásra érdemes adatokat továbbítanak a vezeték nélküli hálózaton, ajánlott más titkosítási formát is alkalmazniuk" - mondta a CNet-nek David Cohen, a Wireless Ethernet Compatibility Alliance szövetség elnöke. Az olyan nagy cégek által támogatott Wi-Fi, mint az Intel és a Cisco, jelenleg immár repülőtereken, szállodákban és egyéb nyilvános területeken is alkalmazásra került, lehetővé téve az internet elérését vezetékek alkalmazása nélkül.

A WECA múlt szerdán jelentette be, hogy a Microsoft képében új taggal bővült igazgatói tanácsa. A Microsoft ősszel megjelenő Windows XP operációs rendszerében támogatni fogja a Wi-Fit. A technológia elterjedtsége ellenére a kritikusok már régóta aggódtak a Wi-Fi biztonsági hiányosságai miatt. Korábban a berkeleyi Kalifornia Egyetem szakértői már fényt derítettek egy gyenge pontra a Wi-Fiben alkalmazott WEP titkosító algoritmusban. Márciusban a Marylandi Egyetem kutatói adtak ki egy "A 802.11 vezeték nélküli hálózatod nem visel ruhákat" című jelentést, amely a technológia biztonsági hibáira figyelmeztet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50