Csehország - az Eurotel és a Radiomobil érdeklődik az UMTS iránt

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 8. 07:38
A prágai Eurotel és a Radiomobil mobilszolgáltatók kedden átadták a Cseh Telekommunikációs Hivatalnak (CTU) ajánlataikat a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatásokkal (UMTS) kapcsolatban kiírt versenypályázatra. A jelenlegi harmadik mobiltelefon-szolgáltató, a Cesky Mobil bejelentette, hogy nem vesz részt az első fordulóban, csupán az esetleg következő nyilvános árverésen.
A CTU feltétele az volt, hogy az egyes szolgáltatók az UMTS lincencért 6,7 milliárd koronát fizessenek. Az Eurotel bejelentette, hogy a feltételeket elfogadja, s hajlandó az engedélyért 6,7 milliárd koronát fizetni. A Radiomobil ajánlatából kitűnik, hogy a társaság ezt a feltételt nem fogadta el, s újabb tárgyalásokat javasolt a CTU-nak. Igor Prerovsky, a Cesky Mobil szóvivője bejelentette, hogy számukra a CTU feltételei elfogadhatatlanok.

Korábban mind a három jelenlegi cseh mobilhálózat üzemeltető úgy nyilatkozott, hogy az UMTS engedélyért a reális árat mintegy hárommilliárd korona körül látják. A CTU húsz évre adná meg az engedélyt a harmadik generációs mobiltelefon-hálózat üzemeltetésére. A 6,7 milliárd koronás összeget két éven belül akarja a saját számláján látni.

Csehországban négy UMTS engedély kiadására van lehetőség. Amennyiben a licencek az első fordulóban - amelyben a CTU a három eddigi üzemeltetőnek kínálta fel őket - nem kelnek el, úgy a CTU nyilvános árverésre bocsátja őket. A kikiáltási ár nem ismert. A kormány döntése értelmében a CTU-nak a licencekért összesen 20 milliárd koronát kellene az államkasszába juttatnia. A döntést szeptember végéig kell meghozni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55