Politikai (ló)citrom a weben

Csipkelődő webkikötők

Szalay Dániel, 2001. augusztus 8. 18:27
Magyarországon csak néhány hónapja dívik politikai pártokat, politikusokat és ideológiákat kigúnyoló honlapokat készíteni, de máris jócskán találni belőlük a hazai webes palettán. Ezekből a csipkelődő, szatirikus webkikötőkből válogattunk ki néhányat, bemutatva ezzel az új trendet, amely nyilvánvalóan csak erősödni fog a közeli jövőben.
Miközben külföldön már nagy hagyománya van az antikampányoknak az interneten, hazánkban leginkább csak néhány hónapja kezdtek megjelenni az ilyen jellegű weblapok. Ezek száma azonban vélhetőleg tovább nő majd a közeljövőben.

Kivétel persze akad, az egyik ilyen régebb óta üzemelő magyar lap a http://intermedia.c3.hu/~adam/pokitika.htm címen elérhető politikai kirakójáték, ahol a technika segítségével kedvünkre állíthatunk össze politikusokat, mi adhatjuk meg, milyen legyen a hajuk, a szemük és a szájuk.

A külföldi honlapokon szétnézve a legkülönbözőbb stílusú, hol kimondottan bántó, hol szatirikusan gúnyolódó, hol egyszerűen csak humoros weblapokkal lehet találkozni. Az egyik amerikai site gazdája például a legutóbbi elnökválasztás alkalmával George Bush jelölt fényképét vécépapírra helyezte el, és azt letölthetővé tette a world wide weben.

Hogy hogyan vélekednek maguk a politikusok az ilyen lapokról? Bill Clinton például barátságos hangvételű levélben köszönte meg az őt szatirizáló weblap gazdájának, hogy gondoltak rá internetezés közben. Az Amerikai Egyesült Államok előző elnöke tehát jól viselte a kritikát.

Hazai tapasztalatok egyelőre még nincsenek arról, hogy, hogy állják a magyar honatyák az ilyen weblapokról lezúduló kritikákat. A Magyar Citrom nevű weboldal (http://www.magyarcitrom.hu) legfőbb szolgáltatása például egy olyan játék, amelyben a legfőbb cél a kiválasztott politikus adott idő alatti minél többszöri likvidálása. Ez a funkció minden bizonnyal sokakat emlékeztet arra az egyik kereskedelmi televízió műsorában elhangzott riportra, amelynek sugárzását követően "fejek hullottak" a népszerű csatorna vezetőségében. Másokat valószínűleg ez a böngésző segítségével használható játék arra a programra emlékeztet, amelyben Bill Gatest lehetett tortákkal dobálni. A politikusokra vadászók toplistájáról és a "nagy vadak" találati arányából egyébként az derül ki, hogy a legtöbben Kövér Lászlót lőtték virtuális puskagolyóikkal.

Egy másik humoros kedvű, vagy épp a vagyonnyilatkozatok miatt feldühödött internetező honlapján pénzgyűjtést szervez. Az ironikus hangvételű oldalon többek között az alábbi üzenetet helyezte el a szerző: "Veszélyben van az országgyűlési képviselők megélhetése! Erről tanúskodik az általuk benyújtott vagyonnyilatkozat sokszáz oldala. Mi lenne velünk, ha ők nem lennének? Ugye Ön sem akarja ezt?! Ugye Ön sem szeret szórakozás nélkül élni? Ugye Ön is szereti az izgalmakat, a hírverést, a csatazajt, az önajnározást, amit a politikusok tudnak csinálni a legjobban? Segítsünk együtt Nekik, hogy tovább élvezhessük ezt a csodálatos politikus csoportot! Gyűjtsünk adományt a magyar országgyűlés szegény képviselőinek! Pártállástól függetlenül fontos ez a feladat, hiszen mindegyik pártban találhatunk nagyon sanyarú körülmények között élő embert..." - írja a www.tar.hu/kepviselok címen a "szervező", aki egy számlaszámot is megnevez, ahová az adományokat várja.

Egyre több nem pártsemleges, nem csak általában a politikusokat, hanem konkrét ideológiákat, pártokat és személyeket kifigurázó honlap is van. Mi ezek közül az egyensúly fenntartása érdekében kettőt választottunk ki, egyet a baloldalról és egyet a jobbról.

Az Orbán-Torgyán polgár (kormányt) pukkasztó honlapok egyikét a http://www.freeweb.hu/polgarhonlap címen találhatjuk. A weblap szerzői átalakították az eredeti fideszes weblapot, és azon helyezték el a pártot kritizáló anyagaikat. Az eredeti külsőn olyannyira nem változtattak, hogy a lap címének megnevezésében továbbra is a jobboldali párt neve látható. (Ejnye polgárhonlaposok, és a szerzői jogok tisztelete?!) Egyébként a Polgárhonlap címlapjára egy 14 pontos követelést is elhelyeztek. Többek között ezeket követeli a jobboldali kormányt kritizáló lap készítője: "Sóderbányát minden nagykorú magyar állampolgárnak! Minden magyar család Ezüsthajón utazhasson nyaralni (Chilébe)!" A hírekből megtudhatjuk például, hogy "az Ezüsthajó Kft. nyerte a pályázatot, hogy filmet készíthessen a Happy End Kft.-ről".

A baloldali pártokat gúnyoló honlapok közül a Dicső Kommunista Pártnak elnevezett honlapot választottuk ki. A vörös háttéren betöltődő honlap (http://www.extra.hu/dkp/dkpframe.html) főleg szélsőbalos anyagokkal telített. Letölthetőek többek között a "Best of Communism" albumok dalai, és egyéb - főleg mozgalmi - dalok szövegei is. A Lenin Dal mellé MP3 fájlformátumban el is helyezték a néhai politikus hangját. De leszedhető többek között az "Internacionálé", a "Vörös Csepel", a "Köszönjük néked Rákosi elvtárs!" és más dalok is. Minden bizonnyal ezek közreadásával próbálja a készítő a baloldalt kifigurázni.

Összességében tehát elmondható, hogy a kampányok és az ellenkampányok ideje már megkezdődött, a hivatalos párthonlapok viszonylag szolidabb nyelvezettel szerkesztett site-jait elhagyva sok érdességgel lehet találkozni mindkét politikai tábor oldaláról.

Kulcsszavak: politika onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36