Behálóznak a pártok?

Nem értik a net lényegét

Tóth Zoltán - Vértes János Andor Tóth Zoltán - Vértes János Andor, 2001. augusztus 23. 10:29
Csak néhány hónap, és itt az első olyan magyar parlamenti választás, amelyben már nem lehet számításon kívül hagyni az internetet. A pártok igyekeznek is, de mintha nem egészen értenék még a net lényegét, amit egy szóval így fejezhetnénk ki: interaktivitás.
Néhány hír az elmúlt hetekből:

- Május 10-én megújult az SZDSZ honlapja.

- Május végén a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete az Országos Választási Irodával egyeztetve elfogadta a választási kódexet, amelyet tagjain kívül figyelmébe ajánl a honlapokat üzemeltető pártoknak és más tartalomszolgáltatóknak is.

- Május 31-éről június 1-jére virradó éjszaka magukat Fiatal Anarchisták Szövetségének nevező ismeretlenek antifasiszta üzeneteket helyeztek el a Csurka István vezette jobboldali párt honlapján. A hír egy éjszaka alatt óriási "magyar fórumot" kapott.

- Június 5-én az MSZP bejelentette megújult weblapját, amely érdekes módon nem annyira portál, mint egy "nyilvános intranet", az ország több mint 240 egyenrangú pontjáról (ezek között van természetesen a 176 választási körzet) szerveződik a párt egy online lapcsoport keretében.

Mindez elegendő ok, hogy a témát napirendre tűzzük, sőt napirenden is tartsuk a választásokig. Betartva minden választási és etikai normát (nem csupán az MTE kódexét), folyamatosan figyelemmel kísérjük a választási kampány internetes leképeződését.

Országló párt

A kormányzó Fidesz-MPP hivatalos honlapja (www.fidesz.hu) amolyan online napilap, szinte minden fontosabb hazai és külföldi napi hír és aktualitás olvasható rajta. Miután jelenleg ez a párt irányítja az országot, sajátjának érzi az Országgyűlés híreit is, ezeket külön rovatban szintén el lehet érni. Az archívumból pedig az aktuális hónap összes hírét nyomtatóbarát verzióban egyben is letölthetjük. A napilapjelleget erősíti a Szalon (vitaindító cikkek vezető napilapokból), és a kapcsolódási pontokon is látszik, hogy éppen országló párt honlapján járunk: az első link az Országgyűlés, azután a Kormány, azután a Miniszterelnöki Hivatal... Más pártok közül csak a koalíciós pártokra mutat link, de a napilapok vagy a tévécsatornák között - bár a sorrend nyilván célzatos - ott van a nem éppen kormánypárti média is.

Ami kifejezetten a párthoz kötődő tartalom:

- Fidesz-történelem,

- Fideszes ki kicsoda (a kormány Fidesz által jelölt miniszterei, államtitkárai, frakciójának tagjai),

- Vonatkozási pontok (a Fidesz választási programja és 2000. évi kiegészítései).

Tudjuk, hogy a kormánypártok az ellenzéknél hangsúlyosabban és némi pártos felhanggal kezelik a millenniumot, ám a millenniumi naptárt mégsem sorolnánk párthoz kötődő tartalmak közé, miként a Gallup közvélemény-kutatását sem, még akkor se, ha az utóbbi hetekben sokszor állt a Fidesznek a zászló.

Hetilap a centrumban

Míg a vezető kormánypárt egy portálszemléletű online napilappal próbál saját párthíveinél szélesebb közönséghez szólni, a kormánykoalíció másik tagja, a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (www.fkgp.hu) amolyan marketingoldalt helyezett el a weben, meglehetősen statikus tartalommal. A nyitó oldalon Torgyán József február végi köszöntője fogadja a látogatót. Dinamikát egy hetilap kölcsönöz az oldalnak, a Kis Újság. Nemcsak magára a lapra kattintva olvashatunk bele az újság cikkeibe már egy nappal az utcára kerülés előtt, hanem mondjuk "Aktuális"-nak is azt tekintik, amit Torgyán dr. írt a legfrissebb Kis Újságban. A hírek rovatban pedig a párt sajtóközleményeit lelhetjük fel, természetesen ez sem nélkülözheti a párt hetilapjára való utalást. Amikor néztük, ez volt az oldalon olvasható Torgyán-hír utolsó mondata: "A Kis Újság legközelebbi számában e tárgykörben részletesebben tájékoztatjuk olvasóinkat." A Galéria rovat egyelőre még nem él, de tudjuk, hogy Torgyán-képeket várhatunk, legalábbis erre utal a két sor: "A galériában pártunk rendezvényeiről, vezetőink közéleti szerepléseiről tekinthetik meg rövidesen legújabb felvételeinket."

Ha a kisgazdalapról a www.szdsz.hu oldalra ugrunk, a mögött nem kell linkre gyanakodni, természetesen a kisgazdák nem építettek be oldalukra kapcsolódási pontot a Szabad Demokraták Szövetségének május 10-én megújult hivatalos oldalára (nem így fordítva: hiába, a liberalizmus az liberalizmus!). Az aszszociáció azért adódik, mert ez a site is egy "párthoz közeli" mondanivalójú újság, a Szabaddemokrata Hírlap online változatának tartalmát helyezi előtérbe. A www.szabaddemokratahirlap.hu betétoldal cikkei nincsenek dátumozva, így nehéz kideríteni, milyen frissességűek, viszont a SajtóTallózó anyagai már keltezéssel ellátottak. Itt a szabaddemokrata szellemiségű szerzőktől származó cikkek várják az érdeklődőket. Az SZDSZ szervezetének teljes áttekinthetősége jó példa lehet a többi pártoldal építőinek. A parlamenti frakció tagjainak önéletrajza és e-mail címe is publikus (Pető Iváné kivételével). A fővárosi képviselőcsoport és helyi önkormányzatok menüpontjánál a Netcímekben ajánlottak között külföldi napi- és hetilapok is helyet kaptak a vidéki alapszervezetek címei mellett, amit hibaként észleltünk. A Korszakváltás programja és a Netpárt menüpont a cikk írásának időpontjában még egy üres oldalra vezetett, ez is arra utal, hogy május 10-én még csak elkezdődött a megújulás; ez nyilván folytatódik, és nagyobb ütemre vált, ahogy közeledik a választás.

Nem mond le hetilapjának a párthonlapba való beépítéséről a MIÉP sem, bár a június elsején hackertámadás által feldúlt www.miep.hu-n csak egy a szolgáltatások közül a Magyar Fórum online verziója, a Magyar Igazság és Élet Pártjának hivatalos főoldalán inkább a párt képviselőinek parlamenti felszólalásai dominálnak. A folyamatosan frissített párthíreken kívül a frakciómunkáról is részletesen beszámolnak. Érdekesség, hogy MP3 formátumban letölthető az Igazságot Magyarországnak című, 26 számot tartalmazó CD is.

Virtuális emlékszoba

A Magyar Demokrata Fórum (www.mdf.hu) főoldalán is MDF-politikusokkal kapcsolatos hírek olvashatók, 2-3 naponként születik egy friss. Nem tudni, miért, de külön van Aktuális rovat is, kevésbé napi tartalommal. Van itt folyamatosan "aktuális" tartalom is, mondjuk a digitális Magyarországról szóló tézisek, de azt nehéz megérteni, miért felejtették fenn nyárig a március 15-ei programokat a szerkesztők. Az elnökség és a frakció tagjainak önéletrajzait már alapszolgáltatásként várva meg is kapjuk, miként a párthoz kapcsolódó dokumentumok (Alapítólevél, Alapszabály, Választási Program ) is elérhetők. A párt nagy korszaka az Antall József kormányzásához fűződő időszak, nem csoda, hogy a hozzá kapcsolódó információknak tisztes teret, afféle virtuális emlékszobát szentel az oldal. A Kapcsolatokban a keresztény, illetve konzervatív szellemiségű pártoknak szinte mindegyikéhez vezet link, ugyanakkor az internet az országon belül semmilyen helyi szervezetről nem árulkodik, azoknak vagy nincs külön honlapjuk, vagy nincsenek bekapcsolva a központiba.

Elektronikus párttagság

Nem így a június 5-én megújult MSZP-portál esetében (www.mszp.hu), amely éppen abban egyedülálló nemzetközileg is, hogy minden választókörzetből, sőt a választókerületektől független helyi szervezetekből is építkezik. Az új www.mszp.hu 1996 novembere óta az ötödik változat, és nagy valószínűséggel a választásokig nem is az utolsó.

A Magyar Szocialista Párt legújabb oldala semmiképpen sem kampányportál, sőt nem is igazán portál, inkább pártszervező eszköz. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy 240 helyről építik egységes szerkesztőrendszerrel azt, ami a központi szerveren összeáll, hanem ezt példázza az is, hogy valaki elektronikus úton is kérheti a pártba való felvételét. Az e-tagság természetesen csak akkor válik valódi párttagsággá, ha a jelentkezés nyomán a helyi szervezetek megkeresik az illetőt, és megtörténik a valódi tagfelvétel, ám éppen ez mutatja, hogy a webes megoldások nem csupán a virtuális, hanem a valódi párt szervezőerejeként működnek. Az, hogy a főoldal mögött sok tagszervezet található, nem teljesen eredeti gondolat, hiszen ilyen megoldást mutat mondjuk a svéd szocialisták weboldala is, ám ott nincs egységes szerkesztőrendszer (ezért szinte mindegyik link mögött eltérő a design), és az egyes oldalakból nem áll össze főoldali tartalom, ami pedig külön erénye az MSZP-oldalnak, hiszen például a főoldali eseménynaptárban az ország különböző pontjain zajló rendezvények szerveződnek kronológiai sorrendbe.

Portál jellegű funkciók is megtalálhatók, sőt itt nem csupán a párt és a frakció tagjaira lehet rákeresni, hanem pl. a 16 szakmapolitikai kabinet munkáját is meg lehet ismerni, ami már egyértelműen a 2002-es választási kampány előszele. Ugyancsak az a közvélemény-kutatások testre szabhatósága, bármelyik közvélemény-kutató bármilyen időszakra vonatkozó felmérését megtekinthetjük.

Sál, hőmérő, gumicukor

Határainkon túl is szétnéztünk kicsit. A június 7-én lezajlott brit választások magyarázzák, hogy igencsak megpezsdült a Munkáspárt (www.labour.org.uk) site-ja. Ha valaki nem tudott ott lenni a kampányeseményeken, az Tony Blair beszédeit vagy a kongreszszusok anyagait RealPlayer médialejátszó segítségével is letölthette, megtekinthette. Ami nálunk még nem gyakorlat (ami késik, nem múlik), az a párt nevével fémjelzett árucikkek megrendelhetősége. Akinek még nincs labouros bőr pénztárcája, kristálypohara, bögréje, pólója, nyakkendője, az ne késlekedjen!

Az ellenzékben levő brit konzervatív párt weboldalán (www.conservatives.com) a kormányt kigúnyoló kis képregényeket, a párt jelmondatait tartalmazó képernyővédőket is találunk, amelyek szintén unikumnak számítanak a szürke politikai oldalak sűrűjében. Amit nálunk a szocialisták, azt a szigetországban épp a konzervatívok vezették be, azaz a szimpatizánsok online módon is lehetnek párttagok. A belépési költségek a konzervatívoknál 15 fontnál kezdődnek, de természetesen több pénz adományozására is lehetőség nyílik, amennyiben a VISA-kártya számát elfogadja az oldal biztonsági rendszere.

Ha angol nyelven akarjuk bóklászásunkat folytatni, akkor azért benézhetünk a német pártokhoz is, ugyanis ezek legtöbbje angol változatban is elérhetővé teszi az információkat. Erre jó példa a Német Szociáldemokrata Párt (www.spd.de) oldala. Itt olyan extraszolgáltatás igénybevételére is lehetőségünk nyílik, mint az SPD-s gumicukor, sál és hőmérő megrendelése vagy a pártot reklámozó filmek és a frakció tagjairól készült fotók letöltése.

Kulcsszavak: politika onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36