Írország aggódik a Gateway kivonulása miatt

Zsigó József, 2001. augusztus 13. 20:44
Ír pénzügyi elemzők szerint sokkal rosszabb a pszichológiai hatása a Gateway kivonulásának a szigetországból, mint a kézzel fogható gazdasági következménye.
A San Diego székhelyű komputergyártó cég 900 ír munkatársának mond fel szeptemberben és jövő év elején teljesen kivonul Írországból. Az USA negyedik legnagyobb számítógépgyártója majd egy éve küzd értékesítési problémával, és Amerikába kíván visszavonulni, amíg a gazdasági helyzet nem stabilizálódik – mondta a cég szóvivője.

Írország a ’80-as években lett az amerikai tőke kedvenc beruházási terepe, mivel az itteni munkások jól képzettek, angolul beszélnek, nem szerveződtek szakszervezetekbe és az állam adókedvezményekkel csábította őket. Hamarosan megjelent a Gateway mellett a Dell, az IBM, és a Compaq is, valamint a nagy szoftverfejlesztő cégek. Az IT-ből származik Írország export bevételének a negyede. A dot-com válság azonban úgy tűnik nem kerüli el a szigetországot sem, holott piaci elemzők abban bíztak, hogy töretlen marad az évi 5 százalékot meghaladó ipari növekedés. A Gateway kivonulása hangulatilag nagyon kedvezőtlen, mivel esetleg példát adhat más nagy cégeknek is – vélik a szakemberek. Az Intel, amely szintén Írországot szemelte ki európai ugródeszkának, egyelőre elállt tervétől és más társaságok is a kivárás mellett vannak – írja az Associated Press.

Kulcsszavak: +céginfo trend Gateway

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38