Új, ingyenes zenetömörítő fájl az MP3 helyett

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 14. 08:37
Egy Massachusetts állambeli fiatalember irányításával olyan új, ingyenesen alkalmazható szoftver készült, amely az eddig általánosan használt MP3 technológia mellőzésével lehetővé teszi CD-lemezek zenei anyagának számítógépes fájlba történő tömörítését - írta hétfői számában a The Wall Street Journal.
A 29 éves Christopher Montgomery három éven át dolgozott a programon. Eközben tönkrement a házassága, elveszítette az állását, és felélte anyagi tartalékait. Most azonban kész a mű, amelynek révén azt reméli, hogy "a zene Linus Torvaldsaként" vonulhat be a technikatörténetbe. (Torvalds az egyre népszerűbb, Linux nevű, nyílt forráskódú számítógép-kezelő program megalkotásával kihívást intézett a Microsoft szigorúan őrzött forráskódú Windows termékei ellen.)

Az MP3-ról is sokan azt feltételezik, hogy ingyenes technológia, hiszen az ennek jegyében készült programok megszerzéséért általában nem kell fizetni. Kevesen tudják, hogy az ilyen programok – így például a Music Match CD - előállítói jutalékot fizetnek a németországi Fraunhofer Intézetnek és a Thomson Multimedia cégnek, az MP3-as szisztéma kidolgozóinak. Azok a zenészek, akik MP3-as (tehát interneten továbbítható) formátumban terjesztik zeneműveiket, szintén jutalék fizetésére kötelezettek.

Montgomery viszont a számítógépes tartalmak szabad hozzáférésének lelkes híve, és teljesen ingyenesnek szánja Ogg Vorbis nevű programját. Azt állítja saját szoftveréről, hogy az nagyobb hanghűséget produkál, letöltése pedig 38 százalékkal kisebb számítógépes kapacitást igényel, mint az MP3-as technológia.

Az elmúlt hónapban mintegy százezren töltötték le az Ogg Vorbis tesztváltozatát, ami persze egyelőre nem jelent az MP3-mal összehasonlítható elterjedtséget, de Montgomery reméli, hogy a nagy számítógépes cégek fel fogják ismerni, ideje túllépni az MP3-on.

Kulcsszavak: zene mp3

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36