Neten nézhető rádióadás

Rádió a webtévében, internet a rádióban

Szalay Dániel, 2001. augusztus 24. 17:14
A kedves olvasó valószínűleg néhány évvel ezelőtt még kinevetett volna, de legalábbis nem sok értelmét látta volna annak, ha azt mondom: tévében nézek egy rádióadást. Augusztus 9-én azonban lezajlott Magyarország első látható rádióműsora, ráadásul az interneten. A Petőfi Rádió Modem Idők című számítógépes műsora Realplayer segítségével ugyanis az interneten immáron nem csak hallgatható, de nézhető is.
A visszajelzések és a különböző kimutatások szerint nagyon sikeres volt a Petőfi Rádió hat évvel ezelőtt indított műsorának internettévében nézhető változata is, éppúgy, mint maga a talkshowszerű szerkezetű, hetente jelentkező elsősorban a számítástechnikáról, az IT világról, a telekommunikációról szóló eredeti éteri változata.

Épp ezért a Modem Idők stábja úgy határozott, hogy folytatja, amit augusztus elején elkezdett. Továbbra is szemtanúi lehetnek a hallgatók (a nézők) annak, hogy hogy is készül a közszolgálati rádióadó ezen műsora. A kukkolni vágyók beleshetnek a kulisszák mögé. A helyiségben két kamera rögzíti a történéseket, az egyik kamera által közvetített képen látható maga a stúdió, a másik a műsorvezetőkről és a vendégekről mutat premier plánban közeli képeket a nézőknek. Egy képvágó rendező segítségével a kamerák képeit váltva lehet figyelni az internetes közvetítés során csütörtök esténként.

A közvetítés nem ritkán már az adás előtti percekben is tart, sőt azt követően is tovább figyelhetőek a sokak számára izgalmas helyszín történései. Sőt mi több, az internetes adás igyekszik többet nyújtani a hallgatóságnak még ennél is, ezért a stúdióban elhangzó minden mondat hallható. Hallhatjuk ahogyan a rendező utasítással látja el a kamareman-t, vagy ahogyan a műsorvezető Szilágyi Árpád a technikustól a telefonáló beadását kéri. Kicsit hasonlít ez a több csatornán sugárzott, nagy visszhangot kiváltó és igen népszerű "Big Brothers" című tévéműsorhoz, amelyben szintén kukkolni lehet.

A Petőfi új kezdeményezése azonban egész más célokat szolgál. Néhány hete - a hallgatók kérésére - bevezették, hogy az egyéb nyeremények mellett személyes stúdiólátogatást is nyerni lehet a játékok során. Most azonban a nettévés technológiájuk segítségével minden hallgató megteheti ugyanezt - igaz, a Realplayerrel csak virtuálisan. A "néző hallgatók" azonban külön játékra is számíthatnak, ugyanis a komputerműsorban olyan kérdések is elhangzanak, amelyekre a választ csak azok tudhatják, akik nyomon követik a realvideós sugárzást.

A Modem Idők egyébként eddig is nagy hangsúlyt fektetett az interaktivitásba. Az élő műsorba chat segítségével eddig is be lehetett jelentkezni, sőt ezenkívül RealAudio-ban meghallgathatóak a régebbi adások (és természetesen az élő talkshow is), valamint MP3-ban letölthetőek a komputerműsor szignáljai és egyéb effektjei is.

Legközelebb augusztus 23-án, este 10-kor - internetes idő szerint @875-kor lesz élő videoközvetítés az éjszakai műsorról a http://chat.guards.hu/real/live.ram címen.

Ha pedig még mindig ragaszkodunk a jó öreg tranzisztoros, csöves vagy egyéb, modernebb rádiónkhoz, akkor Budapesten az FM 94.8 Mhz-en találjuk meg az adást. Azért mégis csak így a legjobb.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14