Megtámadott hálózatok

Kollár Csaba, 2001. augusztus 24. 20:49
Számos, vállalati vezeték nélküli hálózat úgy került telepítésre, hogy még a minimum biztonsági szintet sem képes teljesíteni; nyitva hagyva az ajtót a hackereknek – állítja a Gartner.
Felmérések szerint a vállalatok közel fele tervezi, hogy most vagy a közeljövőben kialakítja, kiépíti saját vezeték nélküli hálózatát (WLAN – Wireless Local Area Network). A Gartner úgy véli, hogy már most 20% körül lehet a vállalatok WLAN-ellátottsága. Ahogy az egyik elemző fogalmaz: „ez egyfelől jó, mivel így hatékonyabb működés érhető el, másfelől viszont rossz, mivel a biztonsági kívánalmak figyelmen kívül hagyása a cégeknek komoly veszélyt jelenthet”.

A WLAN száma dinamikus fejlődést mutat; az előrejelzések szerint 2002-ben már a cégek 30%-a rendelkezik ezzel a kommunikációs lehetőséggel. A WLAN biztonsága azonban nem növekszik ilyen mértékben. A Gartner szerint az elsődleges veszély az, hogy a WLAN-oknál szabványosan a 802.11b előírásokat alkalmazzák, amit, mint rendszert, nagyon könnyű feltörni. Így a „nyitott ajtókon keresztül” a hackerek és a crackerek egy laptop segítségével könnyűszerrel behatolhatnak a rendszerbe. John Pescatore, a Gartner kutatási vezetője így nyilatkozik erről: „a vezeték nélküli LAN biztonságára legalább annyit kellene költeni, mint az internetes biztonságra. A WLAN egyre többet szerepel a cégek informatikai/kommunikációs stratégiai fejlesztései között, ugyanakkor a biztonsági elvárásokat csak nagyon kevés esetben képesek megfogalmazni a felső vezetők.”

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50