Csökkenő PC-eladások másfél évtized után

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 25. 09:31
Csökkenő tendenciát mutat az új személyi számítógépek vásárlása, az emberek belefáradtak az újabb és újabb programváltozatokkal történő korszerűsítésekbe - írta pénteki számában a The Wall Street Journal, az amerikai üzleti körök mértékadó napilapja.
A lap szerint másfél évtized után az idén várhatóan először fordul elő, hogy kevesebb személyi számítógépet (PC-t) adnak el a világban, mint az előző esztendőben. Az elmúlt hónapokban az öt legnagyobb PC-gyártó alkalmazottak ezreit bocsátotta el, költségkímélés céljával. "Még a Dell Computer, az iparág leggyorsabban növekvő vállalata is azt jelezte, hogy 17 éves története során első ízben az idén csökkenni fog az évi jövedelme" - jegyzi meg az újság.

A tanévkezdetet megelőző PC-vásárlások viszonylag megbízható barométerként szolgálnak a karácsonyi ajándékvásárlások előrejelzéséhez, és a mostani adatok lesújtóak. Az Egyesült Államokban idén eddig mintegy 21 százalékkal kevesebb PC-t adtak el, mint tavaly ugyanezen időszak alatt. A mutatók nagyjából visszatértek az 1999-es szintre.

A PC-gyártók kevesebbet költenek kutatásra, és a fejlesztések zömét a Microsoftra és az Intelre, a szoftvereket és az úgynevezett főprocesszorokat, a CPU-kat (más néven lapkákat) gyártó óriásokra bízzák. A Microsoft idén 4,8, az Intel 4 milliárd dollárt költ kutatásra és fejlesztésre. E két óriásvállalatnak sokkal nagyobb a profitrátája, mint a számítógépek előállítóinak, de maguk is megszenvednek azért, hogy rendre elegendő újítással álljanak elő, és rávegyék a PC-használókat számítógépeik az állandó korszerűsítésre. A cikk figyelemre méltó módon azon a napon jelent meg, amikorra a Microsoft tervbe vette Windows termékcsaládja legújabb változatának, az XP kezelői rendszernek a számítógép-gyártókhoz történő eljuttatását.

Kulcsszavak: desktop +legfontosabb trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55