A Hutchison Whampoa cáfolja, hogy eladja a Vodafone-t és a DT-t

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 27. 08:10
A hongkongi Hutchison Whampoa távközlési befektető csoportnál pénteken cáfolták, hogy sürgősen el akarják adni 3,47 százalékos részüket a brit-amerikai Vodafone távközlési vállalatból és mintegy 4 százalékukat a Deutsche Telekomból.
A Financial Times pénteken jelentette, hogy a Hutchison Whampoa gyorsan el akarja adni 900 millió Vodafone-részvényét és maradék 171 millió Deutsche Telekom-részvényét, mert szorongatják az adósságok, amelyeket a tavalyi nagy-britanniai és olaszországi harmadik generációs pályázatok miatt vállalt.

A Hutchison Whampoa szóvivője "teljesen alaptalannak, teljesen valótlannak" nevezte a Financial Times hírét. Azt is elmondta, hogy a Hutchison Whampoának 156 milliárd hongkongi dollár készpénz- és likvid értéktartaléka van, és jók a kilátásai kölcsön szerzésére az olasz harmadik generációs beruházásokhoz.

A Reuters hírügynökség tudósítói, akik részt vettek a Hutchison Whampoa csütörtöki elemzőtájékoztatóján, arról számoltak be, hogy ott csak a Deutsche Telekom-részvények átlátható, rendezett értékesítéséről volt szó, és arról, hogy ennek érdekében tárgyalnak és egyeztetnek a német távközlési vállalattal. Két héttel ezelőtt igen leverte a Deutsche Telekom piaci árfolyamát, hogy a Deutsche Bank egy nagyobb pakettet adott el belőle, föltehetőleg a Hutchison Whampoa megbízásából. Azóta a Deutsche Telekom közel 30 százalékkal olcsóbbodott Frankfurtban.

A hongkongi csoport megerősítette, hogy határidős üzletet kötött 35,5 millió Deutsche Telekom-részvény eladására, de hozzátették, hogy többről nem lehet szó, mert a német részvény jelenleg túl olcsó. A Hutchison Whampoa részvénycserével jutott a Deutsche Telekom részvényeihez, amikor a német cég júniusban zárta az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató felvásárlását. Az akkori megállapodás szerint ezeket a Deutsche Telekom-részvényeket csak szeptembertől lehet eladni, de a Hutchison Whampoánál most igyekeztek olyan benyomást kelteni, hogy a piacnak nem kell számítania az összes lehetséges részvény azonnali eladására szeptember 1-je után. - Bizonyos idő alatt, fokozatosan lehet számítani erre - vélték elemzők a csütörtöki tájékoztató alapján, amelyen még arról is szó esett, hogy a hongkongi cég "hosszabb távú befektetésnek" tekinti a német távközlési részvényeit.

A hongkongi cég ugyancsak részvénycserében kapta a Vodafone-részvényeket, amikor a Vodafone tavaly felvásárolta a német Mannesmannt.

A Hutchison Whampoa részvényének 0,37 százalékos lökést adott pénteken a híresztelés Hongkongban, 67 hongkongi dollárra, a Deutsche Telekomnak pedig a cáfolat segített: az utóbbi napok szenvedései után péntek délelőtt, 17,48 eurón, 5,17 százalékkal ért többet a cég törzsrészvénye a frankfurti értéktőzsdén, mint csütörtökön záráskor. A Vodafone péntek délelőtt 1,3225 font volt a londoni értéktőzsdén, 2,25 pennyvel drágább a csütörtöki zárónál.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55