A Sonera is eladott Deutsche Telekom-részvényeket

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 28. 07:00
A finn Sonera távközlési vállalat is eladott Deutsche Telekom-részvényeiből, két héttel a Deutsche Bank szervezte nagy, árleverő részvényértékesítés előtt - közölték a Deutsche Telekomnál hétfőn, de hozzátették, hogy a Sonera lépéséhez a német távközlési vállalat előzetesen hozzájárult.
A Sonera 21,9 millió Deutsche Telekom-részvényt adott el júliusban a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank útján, átlagosan 25,75 eurós áron. Ez magasabb volt a napi piaci átlagárnál, és nem hatott a tőzsdei árfolyamra - közölték a német cégnél.

A Deutsche Telekom körülbelül egyharmadával lett olcsóbb augusztus 6. óta, amikor a Deutsche Bank a hongkongi Hutchison Whampoa 44 millió Deutsche Telekom-részvényén adott túl egy adagban. Ezt a német távközlési vállalat már megsokallta, és befektetési banki megbízásaival fenyegette meg a Deutsche Bankot. A befektetők is berzenkedtek, mert nem sokkal azelőtt a Deutsche Bank melegen vásárlásra ajánlotta a német távközlési vállalat részvényeit.

Pénteken a Deutsche Telekom végre emelkedett, 1,36 euróval, azaz 8,2 százalékkal 18,05 euróra. Hétfő délelőtt 18,62 euró volt, 3,22 százalékkal drágább a pénteki zárónál.

A Sonera és a Hutchison Whampoa sok Deutsche Telekom-részvényhez jutott, amikor a német cég júniusban zárta az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató felvásárlását, és részben saját részvényeivel fizetett a VocieStream-tulajdonosoknak. A Sonera, a Hutchison Whampoa, az amerikai Goldman Sachs befektetési bank és a VoiceStream más volt, nagy részvényesei beleegyeztek, hogy a Deutsche Telekom beleegyezése nélkül szeptember 1-jéig nem adják el a tranzakcióban kapott Deutsche Telekom-részvényeiket. A Hutchison, a Deutsche Bank cinkosságával, bonyolult határidős ügyletet konstruálva megkerülte a tilalmat, amikor - későbbi szállításra - augusztus 6-án eladta a részvényeket.

A Sonerának most még 52 millió Deutsche Telekom-részvénye van. Ebből 12 milliót szeptember eleje és november vége között, 40 milliót december elejétől adhat el. A múlt héten a Soneránál közölték, hogy összes Deutsche Telekom-részvényüket el akarják adni, de utaltak rá, hogy esetleg nem az idén. A júliusi Deutsche Telekom-értékesítésből a Sonera a tavalyi harmadik generációs árverések miatt keletkezett több mint 4,7 milliárd eurós adósságát akarja csökkenteni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55