Lengyelországból Magyarországra telepít gyártást az Elcoteq

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 28. 07:41
Átfogó átszervezési programja keretében Lengyelországból Magyarországra telepít gyártást a finn Elcoteq távközlési berendezésgyártó, amely elsősorban a nagy távközlési gyártócégeknek végez gyártáskihelyezési megbízások alapján összeszerelést.
A hértőn bejelentett átszerzvezési program egyik eleme az Elcoteq wroclawi üzemének bezárása, és az ottani gyártás áttelepítése a cég magyarországi üzemeibe. Az Elcoteq a még épülő új wroclawi üzemét is el fogja adni - írta a Dow Jones.

A cég hétfőn bejelentette azt is, hogy helsinki üzemét szintén bezárta, és termelési tevékenységét álatlánosságban Mexikóba és Észtországba koncentrálja.

A programban 1500 munkahely leépítése szerepel a jelenlegi 9500-ból; ezzel a finn vállalat az idén összesen 3 ezer dolgozójától válik meg. Az Elcoteq az áramvonalasítási progamtól ésvi 16 millió euró megtakarítást vár.

A cég, amelynek legnagyobb megbízói közé tartozik a svéd Ericsson és a finn Nokia, súlyosan megszenvedi a globális távközlési szektort sújtó visszaesést. Az év elején derült ki, hogy az Ericsson a Flextronics nemzetközi elektronikai gyártó-beszállító csoporthoz szervezi ki teljes mobiltelefon-gyártását (a Flextronicsnak is vannak gyártóüzemei Magyarországon), jóllehet a svéd távközlési ipari csoport tavaly októberben még mobiltelefonjai gyártásának jelentős növeléséről egyezett meg a neki másfél évtizede gyártási szolgáltatásokat nyújtó Elcoteqkel. Az egyezmény értelmében különösen az Elcoteq magyarországi gyárában növekedett volna az Ericssonnak gyártott mobiltelefonok termelése.

Akkori bejelentés szerint ugyanakkor az Elcoteq folytatja együttműködését az Ericssonnal a hálózati berendezések európai gyártásában és a mobiltelefonok kínai termelésében.

A finn cég papírja hétfő délután 0,22 eurós, 4,2 százalékos gyengüléssel 5,08 euró volt a helsinki tőzsdén.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50