A Deutsche Telekom eredményei

MTI Sajtóadatbank, 2002. július 14. 20:06
A Deutsche Telekom kedden bejelentette, hogy a csoportszintű pénzforgalmi többlete (EBITDA) egyszeri tételek nélkül a tavalyi első fél évhez képest 12 százalékkal, 7,2 milliárd euróra nőtt az első fél évben.
A társaság arra számít, hogy legalább 2004-ig két számjegyű, átlagosan évi 14 százalékos EBITDA-növekedést tud fenntartani. Ebben az előrejelzésben az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató várható teljesítménye is benne van. A VoiceStream megvásárlását, részben saját részvényei ellenében, júniusban zárta a Deutsche Telekom.

A második negyedévben 17,8 százalékkal, 547 millió euróra nőtt a pénzforgalmi többlet.

A társaság árbevétele az első félévben 22,5 milliárd euró volt, 16,9 százalékkal több a tavalyi első félévinél. Az egész évi forgalomnövekedést 15 százalékosra várják.

A csoportszintű nettó veszteség 349 millió euró volt az első fél évben - kevesebb, mint az elemzők jósolta 400 millió euró -, a tavalyi első félévi 4,3 milliárd euró tiszta nyereség helyett.

A T-Mobile mobilszolgáltató leányvállalat pénzforgalmi többlete több mint kétszeresére, 1,375 milliárd euróra bővült az első fél évben, forgalma pedig a második negyedévben 3,3 milliárd euró volt a tavalyi második negyedévi 2,4 milliárd euró helyett. Az első fél évben 31 százalékkal, 5,97 milliárd euróra nőtt a forgalom a T-Moibile-nál.

A Deutsche Telekom pénzügyi igazgatója kedden közölte, hogy jövőre elsődleges kibocsátás lesz a T-Mobile Internationalból, és ebből 10 milliárd euró bevételt várnak. Az időzítés a piaci körülményektől függ. A kibocsátást már idénre is tervezték, de a tőzsdei gyengesége miatt elhalasztották.

Kedden dél felé a Deutsche Telekom 18,32 euró volt a frankfurti értéktőzsdén, 0,88 százalékkal drágább a hétfői zárónál. Részvényét körülbelül egyharmaddal leverte augusztus eleje óta, hogy a VoiceStream-eladók közül egyesek megkezdték Deutsche Telekom-részvényeik értékesítését - persze ravasz határidős ügyletekben -, jóllehet a megállapodás szerint csak szeptember elejétől adhatják el a papírokat. További gyengülést okozhatnak a szabályos eladások szeptembertől.

A Financial Times német kiadása szerint Hans Eichel német pénzügyminiszter hétfő este "válságtanácskozást" folytatott a Deutsche Telekom vezérével, Ron Sommerrel, arról, hogy mit tesz a vállalat az értéke növeléséért. A német kormánynak még 43 százaléka van a Deutsche Telekomban, és sok német kisbefektetőnek is van ebből a "népi részvényből". Sommer az utóbbi hetekben többször hangsúlyozta, hogy az árfolyam nem tükrözi a vállalat teljesítményét, de ez nem nyugtatta meg a kedélyeket. Egy pénzügyminisztériumi szóvivő kedden cáfolta, hogy Eichel a beszélgetésben kritizálta volna Sommert.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50