Ma 20 éve jegyezték be a világ legnagyobb informatikai kiadójának magyar leányvállalatát

forrás Prim Online, 2011. március 12. 00:02

20 éves az IDG Magyarország, de tulajdonképpen negyedszázados jubileumot ünnepel, mivel először 1986-ban jelent meg a magyra piacon az amerikai informatikai kiadó: akkor még csak résztulajdona volt az álta, a KSH által és a Lapkiadó Vállalat által alapított magyarországi vegyesvállalatban. Ez is borzasztó nagy szó volt a rendszerváltás előtt négy évvel, hisz az idő tájt még nem bejelentési, hanem engedélyeztetési kötelezettség terhelte az újságokat, vegyes vállalatból is legfeljebb ha két tucat létesült előtte, a lapkiadás terén pedig kifejezetten úttörőként jelent meg a szabad világ szelleme egy vállalkozásban.

Az alapító Futász Dezsőtől a stafétabotot Bíró istván vette át - nagyjából a 100 százalékos tulajdon kialakulásának időszakában -, és azóta is ő kormányozza a világ legnagyobb informatikai kiadójának magyarországi leányvállalatát.

Ha a húszat kipótoltuk negyedszázadra, akkor a 25-öt is megfejelhetjük egy-két évtizeddel, hisz az induló Computerworld Informatika leányvállalatba a magyar tulajdonosok apportálták korábbi informátikai kiadványukat, így például a KSH az 1969-ben alapított Számítástechnikát, amely őse, jogelődje a mai Computerworld-Számítástechnika hetilapnak.

Jelenleg a cég már nem klasszikus kiadóvállalatként tevékenykedik, online és nyomtatott kiadványokat, videókat, rendezvényeket, illetve mobiltermékeket szolgáltat elsődlegesen szakmai célcsoportjának, amit angolul "tech buyer" kategóriának lehetne nevezni

Néhány nevezetesebb dátum az IDG magyarországi jelenlétének 25 évéből:

  • 1986 a CWI Kft. átveszi az 1969-ben alapított Számítástechnika havilap kiadását, és előbb kéthetivé majd hetilappá alakítja.
  • 1992 elindul a PC World magazin magyar változata
  • 1995 megjelenik az abCd, az első nem papíralapú, önálló CD-ROM kiadvány
  • 1996 a hazai lappiacon a PC World jelentkezik először rendszeres CD-melléklettel
  • 1996 elindul az iNTerNeTTo, az első magyar nyelvű, hazai internetes magazin
  • 1996 az IDG szervezi az ország első virtuális világkiállítását, a Millecentenárium alkalmából
  • 1997 lezajlik az első hazai online sajtótájékoztató
  • 2000 a PC World Magyarországon elsőként ad DVD-mellékletet a magazin mellé
  • 2001 a nyomtatott és az online médiumok mellett a portfólióban megjelenik az infokommunikációs szakrendezvények szervezése is
  • 2003 a vállalat elindítja az első BioTech oldalt Kelet-Közép-Európában
  • 2003 a GameStar játékmagazin indít először saját gyártású tévéműsort a DVD-mellékletén
  • 2008 az IDG elindítja az első IT-tematikájú videomegosztó oldalt Magyarországon
  • 2009 a GameStar csomagol Magyarországon elsőként dobozos teljes játékot a magazinhoz
  • 2010 az IDG elindítja blogszolgáltatását, a blog.web4.hu-t, amelyen a Nintendo.hu hivatalos hazai oldala is fut
  • 2011 Magyarországon is elindul a nemzetközileg is elismert Macworld online változata


Az IDG a tervek szerint a jövőben is a bevált módon, azaz a tradíció és a modern irányok ötvözésével kíván alkalmazkodni a piac igényeihez, miközben megtartja a hagyományos brandeket (Computerworld, PC World, GameStar), de azokat már négy egyenrangú irányban fejleszti tovább (nyomtatott lapok, online oldalak,  rendezvényszervezés, videoszolgáltatás). A közeljövő tervei közé tartozik a blogszolgáltatás (blog.web4.hu) további fejlesztése is.

Az IDG Magyarország évfordulós rendezvényeire Magyarországra érkezett David Hill, az IDG nemzetközi üzletfejlesztéséért felelős alelnöke is, aki a héten találkozott több hazai IT-vállalat vezetőjével is.

Kulcsszavak: IDG-hu +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hannover Messe 2024: A Bosch fenntartható megoldásokat mutatott be

Az ipari gyártás minden gazdaság motorja, a gyártóknak azonban egy jelentős kihívásra is kell megoldást találniuk: a klímaváltozás miatt a gyáraknak fenntarthatóvá kell válniuk és kímélni kell az erőforrásokat. A Bosch, a gyártási és ipari megoldások egyik vezető szállítója, a gyárautomatizáláshoz, a hidrogéngazdasághoz, a digitalizációhoz és a mesterséges intelligenciához (MI) kapcsolódó megoldások széles portfóliójával segíti az ipari vállalatokat a zöld átalakulás megvalósításában.

2024. május 4. 17:02

Újabb rangos szakmai díjat nyert a Prologis!

A Prologis Park Budapest-Sziget II beruházás nyerte idén a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) által életre hívott, „Év logisztikai fejlesztése” elismerést. A legkiemelkedőbb hazai logisztikai fejlesztéseket díjazó kitüntetést 2023 óta ítéli oda a szervezet 11 tagú testülete a közúti-, vasúti-, vízi-, légi- és intermodális fuvarozás, valamint a vámolási és raktározási területek meghatározó szereplői részére.

2024. május 4. 15:37

A világ egyik legjobb egyetemével kötött partnerséget a Budapesti Metropolitan Egyetem

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első és egyetlen magyar egyetemként írt alá hosszú távú partnerségi megállapodást az Arizona State University-vel (ASU), amely a Center for World University Rankings 2023-2024 szerint a világ legjobb egyetemeinek 1%-ába tartozik.  Ez a partnerség új lehetőségeket biztosít a METU-n tanuló magyar és külföldi hallgatók számára, és a magyar felsőoktatás nemzetközivé válásának következő lépcsőfoka lehet. A megállapodás alapján a METU jogosult használni a logója részeként a „powered by Arizona State University” megnevezést.

2024. május 4. 10:31

Szűkülő piacon bővül a Pepita.hu

A Pepita Group Zrt. hazai bruttó forgalma 30, külfölddel együtt 44 százalékos növekedést mutat az első negyedév eredményei alapján. Kinőtte magát: levetkőzte a csupán baba-mama jelleget, a hazai műszaki és elektronikai területen lévő erős piaci verseny ellenére is e termékkategóriákban Magyarországon 57 százalékos bruttó forgalomnövekedést ért el.

2024. május 3. 14:41

A Xiaomi publikálta a legújabb ESG jelentését

A Xiaomi a napokban közzétette a hatodik ESG (környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás és vállalatirányítás) jelentését. A több mint 80 oldalas dokumentum, amelyet kínai és angol nyelven adtak ki azt az előrehaladást mutatja be, amelyet a Xiaomi és leányvállalatai megtettek az ESG stratégia megvalósítása terén 2023-ban. 

2024. május 3. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55