Magyar technológiai innováció a szívritmuszavarok feltérképezésére

forrás: Prím Online, 2013. június 16. 11:00

Az aktuális becslések szerint a világ népességének mintegy 5%-a szenved valamilyen szívritmuszavarban. Ezek eredményes, ugyanakkor költséghatékony vizsgálatára és kezelésére magyar mérnökök és orvoskutatók vezetésével új, integrált valós idejű képalkotó technológiát fejlesztett ki a GE Healthcare budaörsi kutató-fejlesztő központja és a Szegedi Tudományegyetem Kardiológiai Központja.

Az Innova EP Vision 2.0 innovatív, költséghatékony és minimál invazív (katéterezés) megoldást kínál a beavatkozások során vizsgált szervek és az eszközök megjelenítésére olyan esetekben, amikor a hagyományos képalkotó rendszerek nem alkalmazhatók hatékonyan, vagy amikor a hagyományos térképező eljárások plusz költsége nem indokolható. A rendszer egyesíti a 3D rotációs angiográfiával, CT-vel vagy MR berendezéssel készített háromdimenziós szívmodellt a valós idejű röntgenfelvétellel, majd ehhez a szív elektromos jeleit társítja. Az innovatív szoftver-alkalmazás beavatkozások széles körében biztosít a korábbiaknál részletesebb képi megjelenítést, anélkül hogy a további kiegészítő felszerelésekre és emiatt további kiadásokra lenne szükség.  Az innováció a munkafolyamat továbbfejlesztését is lehetővé teszi. Az úgynevezett „képvezérelt címkézés” technika színkódokkal látja el a szív modelljét a szerv elektromos aktivitásának megfelelően, és ezek alapján mérnöki pontossággal lehet beavatkozásokat végezni ballonok és katéterek használatával.



„A Szegedi Egyetem szakembereivel együtt egy olyan új képfeldolgozó szoftvert fejlesztettünk, amely a műtőkben már meglévő rendszerekre épít. Ezzel költséghatékony, ám a korábbiaknál még részletesebb képi megjelenítést teszünk lehetővé” – emelte ki Nagy László, a GE Healthcare érsebészeti szoftverek fejlesztési vezetője.

„A szívritmuszavarok katéteres kezelése során az orvosoknak pontosan kell követniük a katéter pozícióját, és fel kell címkézni azt a pontot, ahová később visszatérhetnek. A most kifejlesztett szoftver olyan részletes megjelenítést és címkézési lehetőségeket biztosít, amely a jelenleg használt fluoroszkópiás eljárással nem valósítható meg” – mondta el Dr. Bencsik Gábor egyetemi adjunktus, a Szegedi Tudományegyetem II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ munkatársa.

Az Innova EP Vision 2.0 applikációt a Heart Rhytm Society (HRS, az Egyesült Államok legrangosabb szakmai szervezete) 34. Éves Tudományos Ülésén, Denverben mutatták be, ahol kiváló visszajelzést kapott a szakmától. A 198 millió forint összértékű fejlesztést a Közép-Magyarországi Operatív Program keretében az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alapja támogatta.

Kulcsszavak: egészségügy tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05