A Samsung ismertette flash memória-technológiai terveit

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 11. 11:55

A Samsung Electronics, a fejlett memóriatechnológiák piacának vezető vállalata bemutatta a következő generációs flash memória-megoldásokkal kapcsolatos terveit. Az elképzelések megfelelnek a nagy adatátviteli hálózatok, a felhő alapú számítástechnika és a valós idejű elemzések által támasztott, egyre növekvő igényeinek.

A Santa Clara Convention Centerben (Kalifornia) tartott Flash Memory Summit 2016 rendezvényen a Samsung bemutatta a vállalati ügyfelei számára elérhető, 4. generációs, függőleges NAND-t (V-NAND) és nagy teljesítményű, nagy kapacitású szilárdtest-meghajtó (SSD) sorozatát, valamint a flash-alapú tárolásban áttörést jelentő új megoldását, a Z-SSD-t. 

 

A Samsung új flash tárolóeszközei megfelelnek a mai vállalati informatikai környezetben jelentkező, egyre növekvő tárolási igényeknek, így várhatóan jelentősen hozzájárulnak a globális IT-ágazat fejlődéséhez. Ezek a megoldások hatalmas mennyiségű adat tárolását és rendkívül nagy sebességű információfeldolgozást tesznek lehetővé, miközben csökkentik az adatközpontok teljes életút költségét (TCO).

 

„4. generációs V-NAND technológiánk segítségével élvonalbeli differenciált értékeket tudunk nyújtani a nagy kapacitású, nagy teljesítményű és kompakt termékek terén. Ezek együttesen hozzájárulnak ahhoz, hogy ügyfeleink jobb TCO eredményeket érjenek el” – mondta Young-Hyun Jun, a Samsung Electronics Memória üzletágának elnöke. – „A teljesítmény és az érték maximalizálása érdekében továbbra is a legfejlettebb V-NAND megoldásokat mutatjuk be és ennek megfelelően bővítjük üzleti kezdeményezéseinket a flash memóriák terén.” 

 

A Samsung 4. generációs V-NAND-ja elődjénél 30 százalékkal több cellatömb-réteget tartalmaz

A Samsung által bemutatott 4. generációs, 64 rétegű, háromszintű cellás V-NAND flash memória már a NAND skálázhatósági, teljesítmény- és tárolókapacitási határait feszegeti. A 64 rétegű cellatömbből felépülő, új V-NAND az egylapkás kapacitást az iparágvezető 512 GB-ra, az I/O sebességet pedig 800 Mb/s-ra növelheti, ami még inkább nyomatékosítja a Samsung technológiájának vezető szerepét a háromdimenziós NAND cellaszerkezet tervezésében és gyártásában. 2013 augusztusától kezdve a Samsung az iparág-első 24, 32 és 48 rétegű, függőlegesen egymásra helyezett cellatömb-technológiával rendelkező V-NAND termékek három generációját mutatta már be. 

 

A Samsung a tervek szerint a világ első 4. generációs V-NAND flash memóriatermékeinek gyártását az idei év negyedik negyedévében kezdi el. Ez segíti majd a gyártókat abban, hogy gyorsabb, elegánsabb és hordozható számítástechnikai eszközöket készíthessenek, miközben a fogyasztók számára rugalmasabb számítástechnikai környezetet nyújtanak.

 

32 TB-os SAS SSD: a világ legnagyobb kapacitású meghajtója a vállalati tárolórendszerek számára

A Samsung legújabb SAS (Serial Attached SCSI) SSD-je a világon eddig bemutatott legnagyobb egyeszközös, 512 gigabites (Gb) V-NAND chipeken alapuló meghajtó. A 16 rétegben egymásra helyezett, összesen 512 V-NAND chip egy 1 terabájtos (TB) csomagot alkot, a 32 terabájtos (TB) SSD pedig 32 ilyen csomagot tartalmaz.

 

 

Az új, 4. generációs V-NAND-kialakítással rendelkező, 32 TB-os SAS SSD akár 40-szeresére csökkentheti a rendszer helyigényét egy azonos típusú, két rackes, merevlemezes meghajtókat (HDD) használó rendszerhez képest. A 32 TB-os SAS SSD 2,5 hüvelykes formában lesz kapható, és 2017-ben kezdik gyártani. A Samsung azt is tervezi, hogy a V-NAND technológia folyamatos finomításának köszönhetően 2020-ra elérhetővé teszi a 100 TB-nál nagyobb tárolókapacitással rendelkező SSD-ket.

 

1 TB-os memória egyetlen BGA-tokban

A Samsung 1 TB-os BGA SSD-je rendkívül kompakt BGA-tokozással rendelkezik, amely az összes lényeges SSD-alkotórészt tartalmazza, beleértve a háromszintű cellás NAND flash chipeket, az LPDDR4 mobil DRAM-ot és a legkorszerűbb Samsung vezérlőt. 

 

 

A memóriaeszköz emellett példátlan teljesítményt, 1500 MB/s szekvenciális olvasási és 900 MB/s szekvenciális írási teljesítményt ígér. Az elődjénél akár 50 százalékkal kisebb SSD mindössze egy grammot nyom (ez egy 5 forintos érme súlyának körülbelül a negyede), így az ultrakompakt, új generációs notebookokba, táblagépekbe és táblagép–laptopokba is ideális.

 

A Samsung továbbá azt tervezi, hogy jövőre elindítja 1 TB-os BGA SSD-jét, amely a Samsung Electronics és a Samsung Electro-Mechanics által kifejlesztett, nagy sűrűségű tokozási technológiával, úgynevezett „FO-PLP (Fan-out Panel Level Packaging)” technológiával rendelkezik. 

 

Az új „Z-SSD” áttöri a jelenlegi NAND flash memóriatárolás teljesítménykorlátait

A Samsung kifejlesztett egy nagy teljesítményű, ultra-alacsony késleltetésű SSD-megoldást, a Z-SSD-t is. A Samsung Z-SSD-je a V-NAND alapvető szerkezetével és olyan egyedi áramkör-kialakítással és vezérlővel rendelkezik, amely a Samsung PM963 NVMe SSD-hez képest négyszer gyorsabb késleltetéssel és 1,6-szor jobb szekvenciális olvasással képes maximalizálni a teljesítményt.

 

A Z-SSD-t a folyamatos valós idejű elemzéssel foglalkozó rendszerekben fogják használni, és a nagy teljesítményt mindenfajta munkára kiterjesztik. Ennek az eszköznek a várható bevezetése a jövő évre tehető.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

3 árulkodó jel, hogy a cég IT csapata már nem versenyképes

Szinte követhetetlen tempóban fejlődnek a vállalati szolgáltatásokat támogató IT-rendszerek, a cégek pedig komoly piaci hátrányba kerülhetnek, ha nem tartanak lépést a változással. Az ügyfelek és a munkatársak igényei egyre csak nőnek, a versenytársak szolgáltatásai pedig rövid idő alatt gyorsabbá, kényelmesebbé, átláthatóbbá válhatnak a miénknél. 

2024. május 9. 18:01

Rákapcsolt az Euronics: már aznap megérkezhet a grill vagy a hűtő

Egyre népszerűbb a vásárlók körében az aznapi kiszállítással vagy áruházi átvétellel történő rendelés az Euronicsnél. A megrendelés napjára házhoz szállítást ígérő szolgáltatás tavaly nyáron indult, idén pedig még szélesebb időablakkal lehet már rendelni Budapesten belül. Az online leadott rendeléseket pedig az áruházakban is át lehet venni akár még aznap, ez a szolgáltatás már országszerte elérhető ingyenesen. Az ilyen módon rendelt termékek toplistáján ott vannak a ventilátorok, a kávék, a mosószerek, és az állateledelek, de rendeltek már asztali grillt is így.

2024. május 9. 16:20

Elérhetővé válik az automatikus munkabérelőleg

Automatikus Munkabérelőleg Rendszer (AMBER) néven biztosít új szolgáltatást a MagNet Faktor a Kulcs-Soft-tal partnerségben. Az új megoldás segítségével a bérszámfejtő szoftvert használó cégek alkalmazottai gyorsan és egyszerűen juthatnak a már ledolgozott munkanapok után járó fizetésükhöz. A munkavállalók mellett a vállalkozásoknak is kedvező ez a lehetőség: az adminisztratív terheik csökkennek, a bérfizetés pedig rugalmassá válik.

2024. május 9. 14:28

Üzembe állt a Siemens e-kamion töltője

A világon elsőként a felső-ausztriai Laakirchenben, az autópálya melletti OMV-töltőállómáson helyezték mindennapos üzembe a Siemens e-kamionok tankolására is alkalmas új csúcstöltőjét.

2024. május 9. 12:59

Ezeket a munkaköröket válthatja ki a magyar cégeknél a mesterséges intelligencia

Az elmúlt években figyelemreméltó fejlődésen ment át a mesterséges intelligencia, ami mára valamilyen formában szinte minden felhasználóhoz eljutott. Persze, ahogy az a nagy technológiai áttörések esetében lenni szokott, az MI megítélése is meglehetősen vegyes, valamint arról is megoszlanak a vélemények, hogy milyen gazdasági következményeket hoz magával és milyen hatással lesz a munkára. 

2024. május 9. 11:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36