„Bárki lehet hős” – Scott Nicholson a szabadulószoba játékokra felkészülésről

forrás: Prím Online, 2017. március 23. 12:28

Budapest már készen áll arra, hogy otthont adjon Földünk első szabadulószoba világbajnokságának. A napokban ideérkeznek távoli kontinensek és szomszéd országok legjobbjai egyaránt, hogy megmérettessenek a speciálisan az alkalomra kialakított szabadulószobában. 

22 csapat jön fővárosunkba március 23-án és 24-én, hogy a március 25-e, szombati napon megrendezendő döntőn bebizonyítsa, ő a legjobb escaper. Scott Nicholson, a Syracuse Egyetem informatika professzora és a Because Play Matters játéklabor igazgatója mondja el, mit gondol a szabadulószobákról, segítségként a felkészüléshez az utolsó napokra a játékosoknak és a szabadulószoba játékokért rajongó, lelkes nézőknek egyaránt.

 

Egy jó szabadulószoba-művész látásmódját, statégiai gondolkodását és logikai képességeit egyaránt próbára teszik a szabadulószobák, így Scott Nicholson szerint jóval többre képesek ezek a játékok, mint pusztán a szabadidő eltöltésére. Érdemes szerinte úgy tekinteni a játékokra, mint felkészítőre a való élethez: “A játékok segítenek nekünk felfedezni a világot. Egy igazán tehetséges gamer a való életben is jobban megtalálja az útját. Számos mindennapi képességünk, amelyet az évek során elsajátítottunk, gyakorlatilag a játékokból származik. Felnőttként viszont sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni a játékok erejét” – mondta Mr. Nicholson. 

 

“A szabadulószobák mind társas tevékenységek és legfőképpen a kommunikációról szólnak. Egy kis csapat komplex feladatok és rejtvények széles skáláját oldja meg, miközben egy közös térbe zárva a kijutásért dolgozik. Az együttműködés nélkülözhetetlen, hiszen akár nyernek, akár veszítenek, mindkettőt egy csapatként, nem egyénként teszik. Egy jól felépített szoba a logikai, vizuális és stratégiai képességeken túl még az ügyességet, a gyors gondolkodást és a vezetői kvalitásokat is aláveti a próbának. Így általában a legkülönbözőbb személyiségű emberek is szeretik a szabadulószobákat, ezeknél az okoknál fogva. De a legfontosabb, hogy minden játékos hőssé válhat a csapatban a másik szemében, saját legjobb tulajdonságának köszönhetően” – tette hozzá Scott Nicholson.

 

A felkészüléshez a professzor szerint hasznos lehet, ha a legváltozatosabb játékokat is végiggyakorolják a szabadulásra hangolódók: bár a szabadulószobák a XXI. században indultak világ körüli hódító útjukra, elődeik közé olyan játékokat sorolhatunk, amelyek akár többezer éves múltra tekintenek vissza, és mindegyikben való jártasság az escape roomokban jártasságunkat erősíti. 

 

A Go nevű, többezer éves kínai szórakoztatási forma talán a legősibb, társas együttműködést igénylő területfoglaló táblajáték. A második legrégebbi játék, amelyet a szabadulószobák elődjének tekinthetünk, a sakk, melyet a VII. évszázadban találtak fel és főleg a logikai képességeken, stratégiai gondolkodáson alapul. Utána robbant be a köztudatba a kézügyességet és kitartást is fejlesztő dominó 1232-ben, 1760-tól pedig már puzzle-t is választhatták szabadidejük eltöltésére azok a vállalkozó kedvű játékosok, akik kitartásukat és vizuális érzéküket szívesen fejlesztik a kirakós játékkal.  

 

A XX. század egyik legnagyobb találmánya kétségkívül a magyarok büszkesége, a Rubik kocka. Rubik Ernő remekműve 1974 óta töretlenül hódít nemcsak hazánkban, de az egész világon, és olyan, szintén világhírű találmányok, mint az 1984-ben útjára indított Tetris, vagy az 1987-ben megálmodott Where’s Wally sem állhattak sikere útjába. A digitális eszközöknek köszönhetően 1997-ben már a Snake is bekerült az ügyességi játékokat kedvelők hobbijai közé.  Gyakorlatilag mindezeknek a régóta népszerű játéknak az ötvözése, továbbgondolása és feltuningolása a mai értelmében vett szabadulószoba, amely idén már egy világbajnokságot is magáénak tudhat, köszönhetően a Red Bull Mind Gamers szervezésének. 

 

A Red Bull TV exkluzív élő adásán keresztül mindannyian drukkolhatunk majd hazánk legjobbjainak 2017. március 25-én, a szabadulószoba világbajnokság napján. 

 

 

Menetrend:

A Mission: Unlock Világbajnokság az elődöntőkkel kezdődik 2017. március 23-24-én csütörtökön és pénteken. A két nyertes team csap össze a világbajnoki címért március 25-én szombaton.

 

Közvetítés:

A Mission: Unlock Enoch Világbajnokságot élőben közvetíti a Red Bull TV 2017. március 25-én szombaton este 8 órakor. A közvetítés ezeken az eszközökön keresztül lesz megtekinthető: http://www.redbull.tv/apps  

 

Résztvevő országok: 

Magyarország, Ausztria, Azerbajdzsán, Észtország, Franciaország, Németország, Olaszország, Litvánia, Oman, Norvégia, Románia, Oroszország, Szingapúr, Dél-Korea, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Ukrajna, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok

 

További részletek: 

www.redbullmindgamers.com, www.facebook.com/redbullmindgamers, www.twitter.com/redbullmindgame

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15