Google: Bagoly-algoritmussal a hamis hírek ellen

forrás: Prím Online, 2017. április 27. 15:15

A Google hivatalos oldalán jelentette be Bagoly-projektjét, amely a hamis, és erőszakos tartalmakkal veszi fel a harcot. A vállalatot sok támadás érte az utóbbi időszakban, hogy találati listáján előkelő helyen jelennek meg a hamis hírek, vagy akár erőszakra buzdító tartalmak. Különösen az amerikai elnökválasztás időszakában érte sok kritika a keresőóriást.

A Google a tegnapi napon közleményben jelentette be azt a lépéssorozatot, amelynek célja, hogy hosszú távon kiszűrjék ezeket a tartalmakat a találati listáról.

 

A nyilatkozat szerint a Google indulása óta küzd azokkal, akik igyekeznek kijátszani rendszerét. Ezeket a problémákat a Google korábban sikeresen kezelte, a mostani kihívás ugyan némileg más, de a cél ugyan az: releváns és jó minőségű találatokat adni a felhasználóknak.

 

A Google ennek érdekében három területen avatkozik be, amit a nemzetközi keresőoptimalizálással foglalkozó portálok a „három csapás”-nak neveztek el. A Google belső berkeiben a Bagoly-projekt elnevezést használja – írja az ite.hu SEO hírportál.

 

Az első csapás: a keresőalgoritmus módosítása

Az első terület a keresőalgoritmus módosítása, annak érdekében, hogy a megbízható oldalak kerüljenek feljebb a találati listán, és az alacsony-minőségű oldalak hátrébb sorolódjanak. A Google szokása szerint erről részleteket nem árult el, de Gary Illyés a Google magyar nyelvű szóvivője annyit elmondott, hogy ez a módosítás nem hozza hátrányba a kisebb szerkesztőségeket, sem az új oldalakat, a nagy tartalomszolgáltatókkal szemben.

 

Ennek az akciónak a része az is, hogy módosították azt az iránymutatást, amellyel humán értékelők tízezrei értékelik a weboldalakat. Most már az iránymutatás kitér a hamis tartalmakat közlő oldalak azonosítására is. Az így elkészülő értékeléseket a Google később az algoritmusai módosítására használja fel.

 

 Illusztráció: ite.hu

 

Felhasználói visszajelzések

Komoly gondot jelent a Google számára az is, hogy a keresés során megjelenő javaslatok között sok sértő, vagy éppen hamis javaslat is megjelenik. Ezt a funkciót nevezik automatikus kiegészítésnek, és rendkívül hasznos, ám mivel a korábbi keresések alapján javasol a Google, ezért olykor bántó, vagy rasszista javaslatok is felkerülnek a listára.

 

Mostantól a Google-nek egy azonnal megjelenő űrlapon lehet jelenteni a hamis, vagy sértő javaslatokat és meg lehet adni azt is, hogy mi az oka a jelentésnek.

 

Ehhez hasonlóan a kiemelt részletek funkciónál is lehetőség lesz jelezni a politikailag nem korrekt tartalmakat. Ez a funkció egy-egy keresés esetében ad azonnali választ valamely weboldal tartalmát felhasználva. Azonban ez a funkció is automatikusan gyűjti a tartalmakat, és emiatt olykor hamis tények, vagy éppen rasszista tartalmak jelennek meg az azonnali válaszok között. Most már itt is lehetőség lesz jelezni a nem megfelelő válaszokat.

 

A Google azt ígéri, hogy ezeket a visszajelzéseket felhasználja az algoritmusai finomítására, így ha nem is azonnal, de idővel ezek a tartalmak eltűnhetnek a találati listáról.

 

Nagyobb nyitottság

Végül harmadik elemként a Google azt is vállalta, hogy nyílttá teszi mely tartalmakat tart elfogadhatatlannak. A Google korábban sohasem tette egyértelművé, hogy melyek azokat a tartalmak, amelyek nem elfogadhatóak számára, azokat leszámítva, amelyek egyértelműen jogszabályokat sértenek. A mostani bagoly-projekt keretében nagyobb nyitottságot vállalt, és egyértelművé tette azokat az irányelveket is, amelyek alapján egyes kifejezések nem jelenhetnek meg az automatikus kiegészítésekben. Ezek az alábbiak:

  • nyíltan szexuális, vagy vulgáris kifejezések
  • csoportok vagy egyes személyek ellen irányuló, gyűlöletkeltő kifejezések
  • erőszakos kifejezések
  • bűncselekményre, vagy veszélyes tevékenységre ösztönző kifejezések

 

Mi várható?

A Google becslése szerint a kereséseknek csupán 0,25%-ában találkozhatunk a fenti problémákkal, ám ez tekintve a Google forgalmát mégis napi szinten több milliós, vagy tízmilliós nagyságrendet jelez. A Google már tavaly elkezdte módosítani algoritmusait, a mostani bejelentés ennek a lépéssorozatnak a része. Várhatóan a jövőben fokozatosan tűnnek majd el a politikailag nem korrekt tartalmak a találati lista tetejéről.

Kulcsszavak: Google ite.hu Bagoly-projek

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Együtt száguld az autóipar és az SAP a digitális jövő felé

Figyelemre méltóan gyors változásoknak lehetünk tanúi manapság az autóiparban – gondoljunk akár a vezetéstámogató rendszerekre, az elektrifikációra vagy az újrafelhasználásra. Átalakulnak a vásárlási szokások is, az autószalonok helyett egyre többen vesznek járművet online. A generatív mesterséges intelligencia pedig várhatóan még több változást kényszerít ki. Az iparág saját versenyképességének fenntartásáért nagy figyelmet fordít a digitalizációra. 

2024. március 18. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15