Tanul a gyerek, ha játszik

forrás: Prím Online, 2018. április 19. 19:15

Hat iskola összesen 140 diákját látta vendégül budapesti irodájában a Microsoft az idei Digitális Témahéten. A gyerekek nem csupán megismerkedhettek a kódolás alapjaival, de a Minecraftország mozgalomhoz csatlakozva kedvenc magyarországi helyszíneiket is megépíthették.

A digitális, csoportmunkára építő, élményalapú oktatás létrehozása és a digitális kompetenciák fejlesztése a Microsoft Magyarország első számú prioritása, épp ezért csatlakozott örömmel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kezdeményezéséhez, a Digitális Témahéthez. A digitális kompetenciák fejlesztésére, valamint a modern tanítási eszközök és módszerek elterjesztésére irányuló kezdeményezésben idén mintegy 1000 iskola vett részt az ország számos pontjáról.

 

A budapesti Graphisoft Parkban található Microsoft-központba 140 kisdiák érkezett az ország hat iskolájából, Maklárról, Szigetszentmiklósról, Ceglédbercelről, Törökbálintról, Valkóról és Budapestről.  Programjukat közösen állították össze a Microsoft diáknagykövetei, a Student Partnerek, és az oktatásért felelős szakmai csapat. A hét folyamán a gyerekek nem csupán megismerkedhettek a vállalat világhírű, nyílt játékterű kreatív játékával, a Minecraft oktatási verziójával, de számos hasznos dolgot is megtanulhattak a Windows 10 és az Office 365 használatával kapcsolatban.

 

A Digitális Témahéten Minecraftország is tovább épült: a Microsoft Magyarország és a Budapest School közös felhívására minden iskola diákjai közösen építették fel az ország egyik nevezetes épületét a lakóhelyükhöz közel. A Minecraft: Education Edition segítségével már korábban elkészült egyebek mellett az Országház, a Magyar Állami Operaház és a Pécsi székesegyház, amelyeket már meg is lehet tekinteni.

 

„A gyerekek a játékos tanulásra a legfogékonyabbak, a tudás hatékony átadása pedig a pedagógusoknak is sikerélmény és öröm” – fogalmazott Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási területének vezetője. Szerinte a Digitális Témahét és a Minecraftország egyaránt az oktatás élményalapúvá tétele felé mutatnak, miközben a tanárok digitális képességeit is fejlesztik, valamint megváltoztatják az oktatásban dolgozók szemléletét. Merényi úgy véli: „mindez kreatívabb társadalmat és erősebb digitális gazdaságot eredményez, azaz egy modernebb, erősebb Magyarországot”.

 

A Minecraftország program fővédnöke Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért (DJP) felelős miniszterelnöki biztos. A DJP kiemelt jelentőséggel a Microsoft Magyarország szempontjából, hiszen ennek keretében készült el a Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája A DOS egyik fontos célkitűzése, hogy minden tanulónak lehetősége legyen a jövő technológiáinak megismerésére: az informatikán kívül találkozzon a robotikával, a kiterjesztett valósággal, vagy a 3D nyomtatással.

 

A Microsoft elkötelezett amellett, hogy a legfiatalabb korosztálynak is tudatosan fejlesszék a digitális tudását, hiszen ez jelenti az alapot a modern Magyarország gazdaságának. A Microsoft több mint 15 éve elkötelezett támogatója a magyar oktatási rendszer modernizálásának. A Microsoft célja, hogy a magyar oktatási rendszerből olyan fiatalok jöjjenek ki, akik ismerik a robotika, a kiterjesztett valóság és a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségeket. Ezekre rengeteg oktatási demonstráció alapul, ráadásul alap-technológiáknak számítanak a modern gazdaságokban.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15