Rangos nemzetközi díjak Magyarországnak

forrás: Prím Online, 2018. május 7. 13:49

A digitális kompetenciák világában Magyarország világraszóló eredményt ért el: két jelentős nemzetközi díjat is magyar pályázat vitt el a több mint 100 országot felsorakoztató mezőnyben.

Best Practice (Legjobb Gyakorlat)-díjat kapott az IKT pedagógusoknak és az IT biztonság modul – mindkettő a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által fejlesztett, komplex oktatási anyag, amely a társadalom számára nélkülözhetetlen digitális készségeket fejleszt.

 

A nonprofit tudományos egyesület által kifejlesztett IKT pedagógusoknak modul a nem informatika szakos pedagógusok számára ad olyan módszertani tudást, amely a digitális bennszülöttek között, a modern oktatásban kulcsfontosságú: ezáltal Interaktívan, Kreatívan Taníthatnak (IKT) az oktatók. Az NJSZT a társadalom iránti elkötelezettség jegyében ingyenes tananyagot biztosít, amely bárki számára hozzáférhető. Az IKT pedagógusoknak modult a világon elsőként hazánkban vezették be – de ma már nemzetközi mintaként szolgál.

 

Az IT biztonság modul – melyhez szintén akár a modul elvégzésétől függetlenül is hasznos, ingyenes tankönyvet jelentetett meg az NJSZT a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közösen – olyan problémákra irányítja rá a figyelmet, mint az internetes zaklatás és az adatlopások, ezzel pedig a felhasználói tudatosság növelését segíti radikális módon az évenként frissíteni kívánt tananyag. A téma fontosságát jelzi, hogy a modulhoz megjelent tankönyvet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ajánlott munkaként hasznosítja.

 

 

A Best Practice-díjakat négy kategóriában adta ki a nemzetközi ICDL közösség – melyben az európai, azaz ECDL-országokon túl az összes földrész országai benne foglaltatnak, összesen több mint 100 nemzet képviselteti magát benne. Magyarország volt az egyetlen ország, amely két kategóriában is Best Practice-díjat nyert: az ITK pedagógusoknak az oktatás-, míg az IT biztonság a társadalmi felelősség kategóriájában. 

 

„Szerintünk nagyon fontos kérdésekre sikerült olyan megoldásokat kínálni, amelyek egy világversenyben is az abszolút élmezőnybe kerültek” – kommentálta a hírt Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint a hagyományosan E-vel rövidített (ECDL) jogosítvány már sok éve a világ minden táján elérhető (ICDL), tehát világszabvány lett, amely egyre sikeresebb tényező a digitális írástudás terjesztésében. 

 

Az idén 50 éves NJSZT több mint két évtizede a digitális írástudás vezető szervezete Magyarországon – a hazánkban általa bevezetett ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány) rendszerében eddig több mint félmillió magyar állampolgár vett részt. 

 

„Mindent megteszünk, hogy a Digitális Jólét Program – DJP -, azon belül a Digitális Oktatási Stratégia – DOS – célkitűzéseivel 110 %-ban összhangban lévő programunk versenyelőnyhöz segítse Magyarországot” – összegezte Alföldi István.

 

Az oktatásban és a társadalmi felelősség kérdésében immár nemzetközi díjat nyert NJSZT kész az ezzel kapcsolatos tapasztalatait minden olyan fórummal megosztani, amely a magyar lakosság digitális jól-létét szolgálja.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kyndryl: A MI várhatóan teret nyer az ügyfélszolgálatokban, a bankokban, a biztosításban és az oktatásban

A mesterséges intelligencia-technológia legújabb vívmányai közé tartozik a generatív mesterséges intelligencia, amelyet az jellemez, hogy kreatív képességei révén képes új tartalmakat, képeket, zenét generálni, sőt, korábbi információk és tapasztalatok felhasználásával akár ügyfélszolgálati feladatokat is el tud látni.

2024. március 19. 10:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15