Hónapokba telik betölteni egy megüresedő állást

forrás: Prím Online, 2019. november 19. 17:14

Vajon mennyi idő alatt lehet betölteni egy megüresedő állást ma Magyarországon? A Profession.hu legfrissebb adatai szerint a tapasztalt szakértők, vezetők esetében a kiválasztási folyamat akár hosszú hónapokig is eltarthat. Ráadásul, a cégek többségének véleménye szerint ez az idő a jövőben még tovább fog növekedni.

Több mint kétszáz munkaadót kérdezett meg Magyarország vezető állásportálja, a Profession.hu arról, mennyi ideig tart náluk egy-egy munkatárs kiválasztása az álláshirdetés feladásától a munkaszerződésének aláírásáig. A körültekintő választás fontos „hiszen a személyi állomány alkotja egy cég gerincét. Ha nem a megfelelő tehetségek ülnek a megfelelő székekben, az a cég profitabilitására, eredményeire hatni fog” – hívta fel a figyelmet Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

 

A tapasztalatok szerint pályakezdők esetében akár három hét is elég lehet az álláshirdetés feladásától a munkaszerződés aláírásáig. A szakértők, vezetők kiválasztása azonban már egy jóval hosszabb folyamat, akár másfél-két hónapot is igénybe vehet. De hasonló a helyzet a szakmunkás kollégák esetében is: megtalálásuk átlagosan közel egy hónapig tart.

 

„Öt éve még a munkaadók álltak az érdeklődés középpontjában, most azonban a jelöltekről szól minden. Ennek oka, hogy felborult a kereslet-kínálat egyensúlya: az elérhető jelöltek száma limitált, miközben a cégek felvevőképessége egyre növekszik. A verseny megindult a jelöltekért” – magyarázza Tüzes Imre. A megkérdezett vállalatok ráadásul úgy vélik, egyhamar nem is lesz jobb a helyzet: a válaszadók 54 százaléka gondolja úgy, hogy az átfutási idő, azaz a kolléga megtalálásának ideje egyáltalán nem fog csökkenni a jövőben, sem a pályakezdő, sem a vezetői, sem a kékgalléros munkakörök esetében.

 

Mi jelenthet megoldást ebben a helyzetben? „Minden munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó szakembernek nagyon jól kell ismernie az online marketing eszközöket ahhoz, hogy munkája hatékony legyen. A ma – és a jövő – toborzói polihisztorok: online marketingesek, értékesítők, toborzók és szövegírók egy személyben” – vonta le a következtetést a Profession.hu szakértője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15