Kalauz LED izzókhoz

forrás: Prím Online, 2020. október 12. 10:26

Az elmúlt évtizedben a hagyományos izzókat folyamatosan felváltották a LED égők, de mit kell tudni erről a technológiáról és mik az előnyei? Cikkünkből kiderül!

A LED eredete

 

A LED technológiát nem is olyan régen, 1994-ben fejlesztette ki három japán tudós. Munkájuk jelentőségét mutatja, hogy 20 évvel később Nobel-díjjal ismerték el fáradozásaikat. A LED szó az angol Light Emitting Diode kifejezés rövidítése, amely magyarul annyit tesz: fényt kibocsátó dióda.

 

A LED lámpák működése

 

A LED lámpák neve ma már szinte teljesen összeforrt az energiatakarékossággal, ami nem véletlen, hiszen működésük során lényegesen kevesebb energiát igényelnek, mint hagyományos társaik. Takarékosságuk annak köszönhető, hogy a korábbi izzókkal szemben itt nem valamilyen fémszál izzítása idézi elő a fénykibocsátást, hanem az elektronok felszabadulása. Alacsony energiafelhasználása is ennek köszönhető, hiszen az áram nem hőtermelésre megy el, hanem szinte teljes egészében világításra. A LED lámpák emiatt nagyon biztonságosak, akár működés közben is megfoghatóak, mert egyáltalán nem forrósodnak fel.

 

Előnyei

 

A LED lámpák az energiatakarékosság mellett még további előnyökkel is rendelkeznek, de melyek is ezek?

 

  • A modern LED izzók körülbelül 50-szer tartósabbak, mint hagyományos társaik, akár 50.000 órán át is működtethetők.
  • Az állandó kapcsolgatás sem csökkenti az élettartamukat.
  • Szerkezetükben nincsenek mozgó vagy felforrósodó alkatrészek, ahogy gázok sem, így rázkódás hatására sem hibásodnak meg.
  • Bár vételáruk magasabb, a hosszabb élettartam és az energiatakarékosság miatt mindenképpen pénz spórolható meg a használatukkal.
  • Felkapcsolást követően azonnal teljes fényerővel világítanak, hiszen nem kell bemelegedniük.
  • Fókuszált fényükkel oda világítanak, ahol arra szükség van.
  • A LED égőkre korábban jellemző hideg fény helyett kellemes, meleg fényű modellek is kaphatók, ahogy szinte bármilyen színárnyalat is.
  • Gyakran korszerű fényerő szabályozóval állítható fényük erőssége.

 

A LED lámpák fajtái

 

  • LED körte izzók: hagyományos foglalattal rendelkező nagyobb teljesítményű és nagyobb fényerővel rendelkező fényforrások, így tágasabb terek megvilágítására is alkalmasak, amelyek akár mozgásérzékelős kivitelben is kaphatók.
  • LED spotizzók: ezek a jellegzetes spotfoglalattal rendelkező izzók bár kisebb teljesítménnyel rendelkeznek, fényerejük viszont nem marad el a körteizzókétól, viszont azoknál lényegesen jobban fókuszáltak.
  • LED gyertyaizzók: hagyományos foglalattal rendelkező, de a körteizzóknál kisebb méretű és kisebb teljesítményű fényforrások.

 

Akármilyen LED izzóra is van szüksége, a VasMuszakiBolt.hu weboldalának széles kínálatában garantáltan megtalálja majd a szükséges típust.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14