Digitális oktatási platformot indított el hazánkban a Facebook

forrás: Prím Online, 2021. április 14. 11:09

A Facebook elindította a Get Digital magyar nyelvű változatát, amely egy átfogó digitális oktatási tanterv szülők, tanárok és tizenévesek számára. A benne foglalt tanórák és tananyagok a Harvard Egyetem és a Berkeley Kaliforniai Egyetem által rendelkezésre bocsátott oktatási segédanyagokon alapulnak. A platform magyarországi bevezetése a Skool civil szervezettel együttműködésben történt.

A Facebook és a Skool azért indítja el a Get Digital program magyar nyelvű kiadását, hogy elérhetővé tegyék a hazai iskolák és családok számára azokat az eszközöket, amelyek biztonságos, egészséges és támogató digitális közösségek létrehozásához szükségesek. Ezeket az erőforrásokat úgy tervezték, hogy az osztálytermekben és otthon is felhasználhatók legyenek. A digitális tananyagok a koronavírus-járvány során pedig még fontosabbá váltak, hiszen számtalan diák távoktatásban kényszerül folytatni tanulmányait, és a fiatalok több időt töltenek eszközeik használatával.

 

A Get Digital a diákok kutatómunkáját igényló alapú leckéket és információforrásokat kínál, hogy a fiatalok elsajátíthassanak belőle olyan készségeket, amelyek által felelősségteljes digitális polgárokká válhatnak. A tanterv öt pilléren nyugszik, ezek az Alapismeretek, a Jóllét, az Aktivitások, az Önállóság és a Lehetőségek. A tartalmakat úgy tervezték, hogy azok elősegítsék a fiatalok alapvető kompetenciáinak és készségeinek fejlesztését a digitális világban való biztonságosabb eligazodásához.

 

Az egyes területekhez konkrét, egy-egy kiválasztott kérdéskört teljes egészében lefedő tantervek érhetők el. Ezekből a tananyagokból a szülők is segítséget kaphatnak ahhoz, hogy együtt készülhessenek fel gyerekeikkel a digitális biztonság lefolytatandó beszélgetésekre. A tizenévesek maguk is találhatnak szórakoztató feladatokat az anyagok között, amelyek segítenek az interneten való navigálásban és az online közösségek létrehozásában.

 

 

Magyarországon a Facebook digitális oktatási partnere a Skool, egy olyan civil szervezet, amely a fiatalok digitális készségeinek fejlesztését tűzte ki célul. 

 

“A Skool 2014-es indulása óta kiemelten fontosnak tartjuk, hogy az élményalapú technológiai készségek oktatása mellett támogassuk a fiatalokat abban, hogy a digitális világban biztonságban és magabiztosan mozogjanak. Ezért is örülünk annak, hogy egy olyan átfogó projekt népszerűsítésében veszünk részt, ahol a világ vezető egyetemeinek tudása és a Facebook szakértőinek tapasztalata ingyenesen, mindenki számára elérhetővé válik.” - nyilatkozta Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője.

 

“Mivel a világjárvány nyomán életünk minden eddiginél nagyobb hányada zajlik az interneten, elengedhetetlen, hogy a web legfiatalabb felhasználóit felkészítsük azokkal az  ismeretekkel és készségekkel, amelyek révén a digitális előnyöket a lehető legjobban kihasználhassák. Eközben fel kell ismerjék, és el kell kerüljék azokat kockázatokat, amelyekkel az interneten találkozhatnak.  Ezen a területen a világ legkompetensebb szakértőivel és szervezeteivel dolgoztunk olyan erőforrások fejlesztésében, amelyek bár segítenek átadni az ismereteket, ugyanakkor szórakoztatóak is. Nagyon remélem, hogy a program valódi hatással lesz a fiatalok online töltött idejének biztonságára és minőségére” - mondta Cseh Gabriella, a Facebook Head of Public Policy CEE munkatársa.

 

A Get Digital keretében elérhető digitális tananyagokat a következő oktatási intézmények készítették: a Harvard Egyetem Berkman Klein Internet és Társadalom Központjának Ifjúsági és Média csoportja (amely Creative Commons licenc alatt publikálta tananyagait), a Kaliforniai Egyetem Greater Good Science Center-e, illetve a Teaching Tolerance szervezet. További partnerek: a Yale Egyetem Érzelmi Intelligencia Központja, a Net Family News, a Micro: bit Oktatási Alapítvány, és a Beyond Differences szervezet.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Felvételi: a legjobbak között a DE

Az idei általános felvételi eljárásban is kiemelkedő eredményt ért el a Debreceni Egyetem. Csaknem tízezren jelölték meg első helyen az intézményt, ezzel az eredménnyel továbbra is az ország legnépszerűbb vidéki egyetemének számít. Ebben az évben is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

2024. március 18. 11:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15