Kapcsolódás nagy felbontásban

forrás: Prím Online, 2022. július 19. 18:16

A művészet összekapcsol, segít megérteni egymást, közös otthonunkká teszi a világot – üzeni az a különleges tapéta, amely mostantól a hűvösvölgyi Bolyai Farkas Gyermekotthon falát díszíti és amelynek mintáját a KISKÉPZŐ diákjának alkotása adja. A Canon Magyarország által elindított projekt keretében egyszerre szépülhet a gyermekotthon, kapcsolódhatnak egymáshoz az intézmény lakói és a kisképzős diákok. Az együttműködés célja, hogy az intézmény közös terei az ott élő gyerekek bevonásával és művészetterápiás eszközök segítségével váljanak otthonosabbá. 

Egyedi tapéta került a Bolyai Farkas Gyermekotthon egyik közösségi terének falára a gyermekotthon, a KISKÉPZŐ (Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium) és a Canon Magyarország együttműködésének köszönhetően. A 2,5-szer 2,5 méteres felületen Eigner Marcell Maxim, a KISKÉPZŐ bőrszakos diákjának iparművészeti alkotásaiból – egy cipő és egy kalap részleteiből – készített különleges hangulatú montázs jelenik meg.

 

Eigner Marcell Maxim, Kisképzős diák az alkotásából készült tapéta előtt

 

Átjáró a művészetbe

A tapéta – „keletkezéstörténetéből”, a fal többi részétől elütő, ahhoz mégis szervesen kapcsolódó jellegéből, méretéből és üzenetéből adódóan – egyfajta kapu érzetét kelti, amely a művészet és a művészet adta lehetőségek világába vezet át. A projekt ugyanis csak kezdete a három résztvevő közötti együttműködésnek, amelynek lényege, hogy a gyermekotthon művészeti és művészetterápiás eszközök segítségével váljon otthonosabbá.

 

„A művészet és a segítő munka sokféleképpen találkozhat egymással. Ez a projekt is egy lehetőség a találkozásra – mondta el Hossala Tamás művészetterápiás pedagógus, az otthon nevelője a tapéta átadásán. – A gyermekotthonban rendszeresen tartunk művészeti élménypedagógiai és művészetterápiás foglalkozásokat, ezekhez kapcsolódva, ebbe a folyamatba integrálódva fogadtuk nagy örömmel a Canon felajánlását és a művészeti képzésben fejlődő fiatalok részvételét. A most induló projekt keretében létrejövő alkotások a közösségi terekben és a fiatalok személyes tereiben lesznek elhelyezve.”

 

 

A küldetés: élménymegosztás

Az ötletgazda Canon Magyarország számára fontos küldetés a minket körülvevő világ megismerése, megismertetése. Az élménymegosztáson alapuló összekapcsolódás. „Ebben benne van a rögzítés, a fényképezés, amellyel leggyakrabban azonosítják a vállalatot, de ezen túl a különböző nyomtatási eljárásokkal közzétett alkotások is, legyen az fotó vagy grafika. A valóságot és a művészi megnyilvánulásokat mindig nagy felbontásban mutatja meg a Canon, hogy az apró finom részletekre is kiterjedhessen a figyelem – mutatott rá Oláh Viktória, a Canon Magyarország Vállalti és marketing  kommunikációs vezetője az eseményen. – Számos alkalommal segítjük a fiatalokat a kifejezőkészség fejlesztésében és eszközöket biztosítunk számukra, hogy elmondhassák a történetüket. Ez a projekt különösen kedves számunkra, hiszen egyszerre teremthetünk lehetőséget a gyerekeknek az önmegvalósításra, egymás megismerésére és arra, hogy még inkább kapcsolódni tudjanak a környezetükhöz, még inkább az otthonuknak érezhessék azt.”

 

Mindehhez alkalmas eszközt és felületet jelent az a különleges nyomtatási eljárással készülő tapéta, amely bármilyen kép nagy felbontású megjelenítésére alkalmas és amely az UV-gél technológiának köszönhetően nagyon biztonságos, így különösen alkalmas szociális, oktatási és egészségügyi intézmények díszítésére.

 

 

Az UV csodája

A hagyományos tapétáknál a nyomtatási szélesség korlátai miatt ismétlődik a mintázat. A digitális nyomatok lehetővé teszik, hogy szó szerint „a kereteken kívül”, kreatív módon gondolkodjunk és a különféle vizuális alkotásokat ily módon hozzuk testközelbe. Így válhatott egy tapéta mintájává egy bőrcipő és -kalap részleteiből készített montázs.

 

Az otthonban felhelyezett tapéta nyomtatására használt Canon Colorado 1650 tekercses nyomtató egyedi struktúrájú, különleges nyomathordozókat kezel, ennek köszönhető, hogy a végeredmény abszolút élethűen adja vissza az eredeti hordozófelület – a bőr – struktúráját.

 

Néhány nyomtatási technológia a hő segítségével szárítja a festéket a tekercseken, ami torzíthatja a nyomathordozót. Az 1650-nél a folyamat során UV LED fény hatására a tinta 28-33 Celsius fok közötti állandó hőmérsékleten térhálósodik. Ez nem változtatja meg a papír/tapéta/vinyl mechanikai tulajdonságait, így a tapéták egymás mellé illesztése tizedmiliméter pontossággal történik. Továbbá, az UV-gél festék a térhálósodás után strapabíró, karcálló, és a nyomat vízzel, illetve háztartási tiszítószerekkel egyaránt tisztítható. Az UV-gél technológia használatával nem történik gázkibocsátás, így a tapéta nyomtatás után azonnal utófeldolgozható és szállítható.

 

A különleges tapéta átadásán a Canon Magyarország egy nyomtatóval és kreatív foglalkoztatókkal is meglepte az otthon lakóit.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50