A BMW Group elektromos autóinak beszállítójaként zöld gyárat épít az EVE Power Magyarországon

forrás: Prím Online, 2023. május 10. 18:56

Az EVE Power, a vezető lítiumcella-gyártó cég Debrecenben épít környezetbarát gyárat, amely a BMW Group jövőbeni üzemének akkumulátorcella-beszállítójaként fog működni 45 hektáron. Az üzem Debrecen közelében, a BMW beszállítóinak biztosított területen, az Észak-nyugati Gazdasági Övezetben épül fel. 

Az iparág csúcsát jelentő gyár hengeres akkumulátorokat fog gyártani az autóipar számára modern technológia alkalmazásával, évi 28 GWh gyártókapacitással. A több mint 1 milliárd eurós költségvetésű beruházással létrehozott gyárban több mint ezren dolgoznak majd a 2026-ra tervezett átadás után. 

 

Prémium autókhoz prémium akkumulátorcellák kellenek, amelyeket az EVE Power világszinten is piacvezető technológiája biztosít majd a debreceni BMW Group gyárban készülő elektromos autókhoz. 

 

„Cégünk 22 éves tapasztalattal bír az akkumulátorcellák gyártása területén. Számunkra a növekedésnél mindig fontosabb volt az innovatív, high-tech megoldások kutatása és fejlesztése, amelyre árbevételünk 8%-át fordítjuk.  Technológiáinkat saját kutatómérnökeink fejlesztették ki, így világszínvonalú tudást hozunk Debrecenbe. Ezt a tudást a helyi műszaki és technikai oktatási intézményekkel is szeretnénk megosztani, a debreceni közösségnek pedig hasznos és megbízható tagjai kívánunk lenni” – mondta Alexander Holden, az EVE Power szenior alelnöke. 

 

Fotó: Jurás Ákos

 

A gyár mesterséges intelligenciát és gépi tanuláson alapuló rendszert fog használni, hogy a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő lítium hengeres akkumulátorcellákat állítson elő. A telephely tisztított szennyvizet és felszíni vizet vesz majd igénybe, amelyet a helyszínen újrahasznosítanak a vízigény csökkentése érdekében. A tisztított szennyvíz és a felszíni víz fedezi majd a beruházás vízigényének 95 százalékát, a fennmaradó 5 százalékot az iható víz teszi ki, amelyet a kommunális szolgáltatásokhoz vesznek igénybe. A cég napelemeket és energiatároló rendszert használ majd az energiahatékony termelés érdekében, és a karbonkibocsátást is folyamatosan ellenőrizni fogják. Az EVE Power hosszú távon olyan beszállítókkal dolgozik együtt, akik az akkumulátorok egyes elemeit, mint például a katód prekurzorokat és az anódokat zöld energiával állítják elő.  

 

Innovációk találkozása

 

Az EVE Power olyan új típusú, 46 mm átmérőjű, nagy teljesítményű akkumulátorcellákat állít majd elő az elektromos BMW-khez, amelyek kisebbek, könnyebbek és 20%-kal sűrűbbek lesznek a ma használatos társaiknál, aminek köszönhetően a hatótávolság 30%-kal is nő. Ezeknek az úgynevezett 6. generációs akkumulátoroknak 30%-kal gyorsabb lesz a töltési sebességük.  

 

„Őszintén örülünk, hogy a BMW Group és az EVE Power sikeres együttműködése szintet lép” – mondta Dr. Joachim Post, a BMW AG beszerzésért és beszállítói hálózatért felelős igazgatósági tagja. 

 

„A ’helyit – helyből’ alapelvünkkel összhangban a BMW Group arra törekszik, hogy onnan vásároljon akkumulátorcellákat, ahol azok készülnek. Az új BMW iFactory és az EVE Power telephelye közötti közelség döntő fontosságú a fenntartható járműgyártás szempontjából Debrecenben.”

 

A 2012-ben alapított EVE Power az EVE Energy leányvállalata. Az utóbbi nevével sokan találkozhattak eddig is Magyarországon, hiszen a cég termékei már ma is ott vannak a legtöbb háztartásban az okosotthonokhoz, valamint a kerti és a háztartási gépekhez való akkumulátorok révén. Az EVE Energy aktívan támogatja a helyi oktatási intézményeket és szponzorálja a tehetséges diákokat. Azokban az országokban, ahol üzemel, az EVE Energy elkötelezett az egészséges és fejlődő környezet kialakítása mellett és már lépéseket tett annak érdekében, hogy Debrecenben is támogassa a helyi kezdeményezéseket.  

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

A Continental SportContact 7 nyerte az Auto Bild sportscars kiadványának tesztjét

A Continental SportContact 7 gumiabroncs első helyezést ért el az Auto Bild sportscars kiadványa által végzett UHP nyári gumiabroncs-teszten (24/4. szám), melyen „tesztgyőztes” és „példamutató” minősítést kapott. A nagy teljesítményű autógumi hat nemzetközi gyártó modelljével szemben győzött: 1,2-es összpontszámmal a teszt első helyezettje lett. A szerkesztők a 265/35 R 19-es méretű autógumit egy Mercedes AMG GT első-, míg a 295/30 R 20-as méretű modellt annak a hátsó tengelyén tesztelték, összesen kilenc tesztszakaszban, vizes és száraz utakon egyaránt.

2024. április 13. 10:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50