Komoly pénzeket adnak a régi számítógépekért

forrás: Prím Online, 2023. május 16. 17:00

Nemcsak a hetvenes és nyolcvanas évekbeli számítógépek, de a kilencvenes évekből származó PC-alkatrészek is jó pénzért találtak gazdára tavaly a Vaterán. A piactéren egyébként folyamatosan nő a vintage hardverek eladása, négy év alatt csaknem megduplázódtak e kategória eladásai.

Az elmúlt négy év során csaknem megduplázódott a Vaterán a retró számítógépek, vintage konzolok és egyéb régi hardverek eladása: ezekből már 2019-ben is több mint évi háromezer talált gazdára, tavaly pedig már megközelítette a hatezret is a megvalósult tranzakciók száma – csaknem 45 millió forint értékben.

 

"A retró számítógépeknek hasonló rajongótábora alakult ki, mint egyes veteránautóknak, például a Volkswagen Bogárnak. Ez egy igen kreatív hobbi, nemcsak a nosztalgiáról szól, a gépek életben tartása és új programok, kiegészítők fejlesztése is nagy kihívás, sőt, egyes, nehezen beszerezhető ősgépeknek már a replikái is borsos árúak” – kommentálta a jelenséget Képes Gábor informatikatörténész, a Neumann Társaság kommunikációs vezetője, aki nemrég tartott előadást a mikroszámítógépekről a SZTAKI-val közösen megrendezett #neumann120 konferencián. 

 

Számológépért adták a legnagyobb összeget

 

Érdekesség, hogy a Vaterán eddig a legmagasabb, félmillió forint feletti áron nem is egy számító-, hanem egy asztali méretű, programozható HP-9810-es számológép talált gazdára, amely még a hetvenes évek elején került az amerikai boltokba. A modell a Hewlett-Packard korai asztali programozható számológépei közé tartozik. Ezek a korai HP számológépek a személyi számítógép becses elődei, ráadásul extra gyártási minőséget képviselnek, ezért kultikus státuszúak – kommentálta Képes Gábor.

 

hp9825.com

 

Tavaly a második legdrágábban elkelt gép egy nyolcvanas évek elejéről származó, a jól ismert C-64-es otthoni géppel ellentétben kifejezetten vállalatoknak szánt Commodore CBM 610-es volt gyári monitorral és lemezmeghajtóval – 250 ezer forintos áron.

 

Jó áron mennek el a magyar mikrogépek

 

A vaterás toplista harmadik szereplője a magyar fejlesztésű és gyártású HT-1080Z, amely 200 ezer forint feletti áron kelt el. A gép nevében lévő rövidítés a Híradástechnika Szövetkezetet rejti, amelynek e modellje a nyolcvanas évek hivatalos magyar iskolaszámítógépe volt, így egy nemzedék alapélménye volt rajta a BASIC a programozása, de sokan ezen az eszközön próbálták ki életük első számítógépes játékait – magyarázta az informatikatörténész. Nem véletlen tehát, hogy a még ritkább, feltehetően inkább irodáknak, cégeknek árusított 2080Z változata magas áron talált gazdára a Vaterán. 

ajovomultja.hu

 

Ugyancsak jelentős, 150 ezer forint feletti áron ment el idén a Vaterán az egyik első magyar gyártmányú, bolti forgalomba került házi számítógép, a Primo egyik példánya is. Ezen kívül a legdrágábban gazdára talált retró gépek toplistáján egy sor különböző Commodore Amiga számítógép mellett kilencvenes évekbeli PC-alkatrészeket, főként korai hangkártyákat (Gravis), illetve 3D-gyorsítókat (3Dfx) találni, amelyek jó állapotú példányaiért ma is szép összeget adnak a gyűjtők.

ajovomultja.hu

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50