Kihirdették a Vodafone Digitális Díj nyerteseit

forrás: Prím Online, 2023. június 14. 20:58

A Vodafone Magyarország Alapítvány ötödik alkalommal adta át a legjobb digitális innovációknak járó elismerést, az összesen 15 millió forint értékű díjazással járó Vodafone Digitális Díjat. Az innovációs pályázatra idén 107 pályamunka érkezett, a zsűri három kategóriában – KKV Digitalizáció, Fintech, Fenntartható Energia – értékelte a pályázatokat. Ezen felül idén egy arra érdemes pályázó a Start It @K&H inkubációs programban fejlesztheti tovább megoldását, egy második különdíjast pedig a Vodafone Magyarország munkatársai választottak ki az indulók közül.

A legkisebbek pénzügyi tudatosságra nevelését segítő alkalmazás, őstermelőket támogató automatizált megoldások és a légi járatok késését és törlését adatalapon előre megjósoló digitális felület is szerepel a június 14-én, a Stopper Úszóházban átadott idei Vodafone Digitális Díj nyertesei között.

 

„A Vodafone Digitális Díjjal az a célunk, hogy segítsünk megvalósítani a különböző szervezetektől érkező kezdeményzéseket, terveket. Az elmúlt öt év során rengeteget tanultunk pályázóinktól és későbbi díjazottjainktól arról, hogy miként érdemes megközelíteni társadalmunk legégetőbb problémáit. Szeretnénk ugyanakkor, hogy a korábbi díjazottjaink értékes tudásukat ne csak velünk, hanem egy alumni program keretein belül egymással is megosszák. Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen támogató közösségben segítséget és inspirációt találhatnak a Vodafone Digitális Díj nyertesei ahhoz, hogy továbbra is hiánypótló fejlesztésekkel segítsék társadalmunkat.” – mondta el Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány ügyvezetője.

 

 

„A technológiai fejlesztések mára az életünk meghatározó részeivé váltak, és ez a folyamat exponenciálisan gyorsul. A jövő egyértelműen a digitalizációban van, a fejlődést megállítani nem lehet, és nem is szabad. A Vodafone Digitális Díjjal ezért olyan innovációs megoldásokat keresünk, melyek a legújabb technológiai lehetőségeket innovatív, kreatív módon felhasználva valódi, kézzel fogható megoldást kínálnak a jelen és a jövő kihívásaira és segítik a társadalom tagjait abban, hogy ezt a tudást elsajátítsák” – tette hozzá Dr. Charaf Hassan, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja. 

 

Az innovációs pályázatot először 2018-ban hirdette ki a Vodafone Magyarország Alapítvány azzal a céllal, hogy elismerje azokat az innovátorokat, akik praktikus segítséget adnak a mindennapi élet kihívásaihoz a digitalizáció támogatásával és egyben a társadalmi jót szolgálják.

 

„A sokak helyzetét megkönnyítő digitális fejlesztések előfeltétele, hogy azok valós problémákra kínáljanak a gyakorlatban jól hasznosítható megoldásokat. A Vodafone Digitális Díj egyik fontos érdeme és nagy előnye, hogy közvetlenül vonja be az érintett szereplőket, így a megszülető ötletek a tényleges igényekre reagálnak” – mondta Dr. Solymár Károly Balázs energiaügyi infokommunikációért felelős helyettes államtitkár, aki a Fenntartható energia kategóriában adott át díjat.

 

A Vodafone Digitális Díj fókuszában idén az állt, hogyan tudják a digitális megoldások a fenntarthatóságot és a biztonságos, stabil társadalmi, gazdasági működést támogatni. Az innovációs versenyen bárki részt vehetett, aki a fenti témakörök legégetőbb kihívásainak valamelyikére kínál megoldást, egy már működő, de fejlesztendő projekttel vagy egy éppen bevezetés előtt álló digitális megoldással. 

 

 

KKV Digitalizáció kategória 

 

A Digiméter kutatássorozat 2022-es adatai* szerint a vállalatok digitális fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra adott, a KKV-szektor digitális versenyképességét ugyanakkor kifejezetten az őket támogató szolgáltatásokkal és megoldásokkal, továbbá szakértői segítséggel is támogatni kell. Ezért a KKV Digitalizáció kategóriában olyan megoldásokkal lehetett pályázni, amelyek segítségével a változó gazdasági helyzetben a KKV-k rugalmasan tudnak reagálni a jövő kihívásaira, a versenyképesség és a hatékony, fenntartható működés érdekében.

 

1. helyezett: Quantum Digital Solutions Hungary – A munkaerőpiac digitalizációja

 

A projekt célja, hogy a súlyos adminisztrációs terhektől szenvedő HR szektornak digitális és költséghatékony megoldást kínáljon a foglalkoztatási formák teljes spektrumán. A QuantumSoft rendszer SaaS értékesítésével csökkenti a szektor költségeit, hatékonyabbá teszi a vállalkozások HR munkáját, és lehetőséget biztosít az irreálisan magas jutalékok csökkentésére – mindezekkel egyre szélesebb rétegnek biztosítva lehetőséget a bevételszerzésre a kedvezményes foglalkoztatási formákban.

 

2. helyezett: Informatika a Látássérültekért Alapítvány – Akadálymentes honlap az akadálymentességről kis- és középvállalkozások számára

 

A projekt célja olyan jó megoldásokat felvonultató mintahonlap kidolgozása és információk bemutatása, amelyből a KKV-k saját vagy külső webprogramozóik megtanulhatják annak alapjait, hogyan tehetik a cég honlapját a törvényi előírások szerint akadálymentessé. A megszerzett tudást egy 3 órás oktató videófilm segít majd beépíteni a fejlesztői szemléletbe. A projekt célcsoportja egyfelől több ezer KKV, közvetetten pedig közel egymillió hátrányos helyzetű felhasználó.

 

3. helyezett: Gilinda – Projektmenedzsment, szerződéskezelés és CRM egy alkalmazásban

 

A rendszer a KKV-k számára biztosít segítséget az értékesítési folyamatok nulladik lépésétől kezdve, az ajánlatadáson át a projekt kiszámlázásáig. Fő funkciói a projektmenedzsment, a CRM és a dokumentumgenerálás. A feladatkezelés így teljesen transzparens módon valósul meg, csökkentve a feladatokkal kapcsolatos adminisztratív terheket, hibázási lehetőségeket és a kommunikáció hiányából eredő késedelmet és pótmunkát.

 

Fenntartható energia kategória

 

A felelős energiafelhasználás és a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségek kihasználása egyaránt kulcsfontosságú a fenntartható jövő érdekében. Az energiakrízis és az egyre emelkedő energiaárak pedig még sürgetőbbé teszik az új megoldások, fejlesztések keresését. A Fenntartható energia kategóriában ezért olyan fejlesztésekkel lehetett pályázni, amelyek képesek valós megoldást nyújtani a jelen és jövő energiafelhasználással kapcsolatos kihívásaira.

 

1. helyezett: Smart Greenhouse Control – Fóliavezérlés

 

Az innováció célja, hogy a digitalizáció és az IoT technológia segítségével támogassa a fóliás és üvegházas gazdákat, hogy azonnal képesek legyenek reagálni a gazdaságukban adódó körülményekre, mint például az aszályra vagy az emelkedő műtrágya- és energiaárakra. Könnyen adaptálható és pénztárcabarát eszközöket biztosítanak az agrár területen működő KKV-k számára, melyek időtakarékossá, költséghatékonnyá, automatizálttá teszik a földművelő és termelői vállalkozásokat.

 

Fintech kategória 

 

A kategóriába olyan digitális fejlesztéseket várt a Vodafone Magyarország Alapítvány, amelyekkel a pénzügyi szolgáltatások egyszerűbbé és gyorsabbá tehetők, mindezek mellett a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését szolgálják. 

 

1. helyezett: FF Next Technologies – Strive – fiatalok pénzügyi tudatosságának kialakítását segítő okos, digitális persely

 

A Strive olyan újgenerációs okosperselyeket kínál, amelyek segítik a szülőket gyermekeik pénzügyi tudatosságának fejlesztésében. A Strive különlegessége, hogy a perselyen kívül 2 alkalmazást tartalmaz – egyet a szülők, egyet pedig a tizenéves korosztály számára. Az interaktív perselyt kifejezetten az 5-12 éveseknek szánják, a szülői app pedig lehetővé teszi a persely funkcióinak kezelését: pénzügyi jutalmakkal vagy egyéb juttatásokkal motiválhatják gyermekeiket a pénzkezelés elsajátítására.

 

2. helyezett: Péntech Solutions – halasztott fizetési szolgáltatás kereskedők számára

 

A PastPay B2B BNPL (Buy Now Pay Later) a webshop pénztárába beépülő fizetési mód, mely lehetőséget biztosít arra, hogy az értékesítés teljesítése után, a vevő később fizesse ki az adott összeget. Célja, hogy azon kereskedők is képesek legyenek egyszerűen integrálni a PastPay-t, akiknek nem lenne elérhető ez a szolgáltatás, így számukra készült egy olyan leegyszerűsített, automatizált betanulási lehetőség, amellyel önállóan képesek integrálni a BNPL fizetési módot. 

 

3. helyezett: Fintrous Group – Instacash

 

Az Instacash online kereskedők számára biztosít sajátmárkás halasztott fizetési szolgáltatást. A rendszer távoli ügyfél átvilágítást, digitális jövedelem validációt, ügyfélminősítést, elektronikus szerződéskötést biztosít, továbbá generál egy digitális ügyfélprofilt is a vásárlás és részletfizetés minden részletével.

 

Start It @K&H inkubációs programban nyertese:

 

Insurwiz Technology – Dinamikus kockázatértékelés a légijáratok esetében

 

A támogatással a jelenleg is működő légijárat kockázatértékelési funkciót tervezik bővíteni azzal, hogy ne csak észlelni tudják a járatok késését és törlését, de predikciókat is tudjanak készíteni a várható kockázatokról. A bővített funkciónak köszönhetően még inkább személyre szabhatóvá tehetik az utasbiztosítást, ezáltal sokkal jobb árazást biztosítva ügyfeleik számára.

 

Vodafone Dolgozói Különdíj nyertese:

 

SpaceBuzz Hungary Oktatástámogató, Klíma- és Környezetvédelmi Alapítvány

 

A SpaceBuzz egy élményalapú, VR megoldást tartalmazó STE(A)M**  oktatási program gyerekeknek. Az Alapítvány bolygónk törékenységének bemutatásán keresztül folytat szemléletformálást a fiatalok körében, ezáltal klíma- és környezetvédelmi gondolkodásuk és magatartásuk is felelősségteljesebbé válik, emellett megértik a fenntartható energiaellátás fontosságát. Az I. SpaceBuzz pilot oktatási program során országszerte huszonegy iskolában ezerötszáz gyerek vett részt a VR alapú űrutazáson.

 

__________________________

*A Digiméter kutatássorozat a KKV-szektor digitális versenyképességét méri 50 kérdéssel, 6 területen (digitális jelenlét, digitális mindennapok, vállalkozásvezetés, értékesítés és marketing, digitális pénzügyek, informatikai biztonság). A telefonos adatfelvétel 2022. szeptember 19-én zárult, a 674 cégből álló, többszörösen rétegzett minta reprezentálja a hazai kis-és középvállalkozásokat, az 5-249 fős és a 10 millió-18 milliárd forint közötti árbevételű cégekre vonatkozóan.

**A természettudományos és a művészeti oktatást egyesítő projektek és tanfolyam megjelölésére szolgáló mozaikszó

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Női szakemberekkel mutat példát a fiataloknak az IVSZ és a WiTH

Március 20-án délután második alkalommal adták át az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén pályázat díjait. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megrendezett gálán négy kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy olyan különdíjat is átadott, amellyel minden évben egy, a szakterületén kiemelkedően teljesítő pedagógus munkáját ismerik el.

2024. március 21. 17:55

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50