Szupercsapatban lett első a magyar minikaticás csapat a RoboCup Junior 2023 világversenyen

forrás: Prím Online, 2023. július 13. 12:50

Az Európa-bajnokságon való sikeres szereplés után a magyar diákok a RoboCup Junior Bordeaux-ban 2023. július 4-10. között megtartott világversenyén is bizonyítottak: a megmérettetésen a Baptista Szeretetszolgálat robotikacsapata a Rescue Line kategóriában ért el második helyezést. A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a  szuperteam-ek 7-es mezőnyében az OnStage ligában: a 22 egyedi csapatból alkotott mezőnyben hatalmas sikert aratott a magyar csapat robotkaticás showja.

Az 1997-ben Japánból indult RoboCup kutatási projekt keretében zajló RoboCup Junior napjainkban, kategóriáját tekintve a világ legnagyobb robotikaversenye, amelynek szervezői minden korosztályban a legmagasabb technológiai szint alkalmazásával ösztönzik a tudomány fejlődését. 

 

Idén, az előző évekhez képest jelentősen nőtt a magas technológiai szintű robotok száma, ezáltal a RoboCup Junior eddigi legerősebb mezőnye gyűlt össze, de a Baptista Szeretetszolgálat Lightning nevű csapata így is képes volt a második helyet megszerezni.

 

Szilágyi Jázmin és Cs. Kiss Zsófia Panna a legeredményesebb európai csapatként magabiztosan tartotta helyezését mindhárom versenynapon, megszerezve a Rescue Line Individual Team kategóriájának 2. helyét. A mentési kategóriákban induló robotok előre ismeretlen katasztrófa-szimulációs környezetben, kizárólag szerkezetükre és programozásukra hagyatkozva, emberi beavatkozás nélkül mentenek áldozatokat. 

 

A sikerük kvalitását tovább növeli, hogy a kategóriában nagyon fiatalnak számító csapatként, még csak az első évüket töltik a Rescue Line U19-es korosztályú mezőnyben. A csapat felkészítője és mentora, Abán Csaba a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója, a Neumann Társaság robotika szakosztályának alelnöke volt. 

 

 

A HU-More-Bot nevű nyíregyházi diákcsapat tagjai (Fenyvesvölgyi Zétény, Szalacsi Máté, Virgo Sámuel) az idén 66 éves szegedi Katicabogár robot emléke előtt tisztelegtek a bordeaux-i világversenyen előadott produkciójukkal, méltatva dr. Muszka Dániel szegedi matematikus akkori világraszóló teljesítményét a francia publikum előtt. A HU-More-Bot diákcsapat felkészítő tanára Simon Béláné dr. Balogh Ágnes, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szakosztályvezetője, a RoboCupJunior hazai nemzeti képviselője volt, a csapat mentora Szalacsi Roland. 

 

“A Szegedi Katicabogár a magyar informatika, robotika jelképe, egyben az eredeti robotállat a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításának a legnépszerűbb tárgya. Nagyon örülünk, hogy a nyíregyházi csapattal e legendás tárgy és alkotója előtt tiszteleghettünk - és a világverseny résztvevői értékelték a csapatunk előadását” – kommentálta az idei versenyt Simon Béláné dr. Balogh Ágnes tanárnő, a Neumann Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének elnöke. 

 

A Nyíregyházi Egyetem Robot-intelligencia Diákkörének Hu-More Bot nevű csapata szlovák és japán nemzetiségű csapattársaikkal együttesen szerezte meg az első helyezést a  szuperteam-ek 7-es mezőnyében (22 egyedi csapatból alkották) az OnStage ligában. Ezek alapján pedig a közös produkcióban is jól szerepelt a szegedi Katica-robot nyíregyházi miniváltozata, a miniKatica.

 

Derekasan helyt álltak a Rescue Maze ligában a Debreceni AgoraRobotics csapat tagjai is, akik a 25-ös mezőnyben a hetedik helyen végeztek. A Nyíregyházi SzC. Széchenyi István Technikum és Kollégiumának két csapata Rescue Major Ligának egy utánpótlást nevelő alligájában, az RMRC-ben (Rapidly Manufactured Robot Challenge) indultak, számukra már egyenes az út a felnőttek ligájába 19. életévük után is. A Kókány Corporations nevű csapat a 7. helyet, a Széchenyi Robotics nevű csapat pedig a 5. helyezést érte el.  

 

A #neumann120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50