Tovább okosítja mesterséges intelligencia fejlesztéseit az Amazon Web Services

forrás: Prím Online, 2023. október 4. 20:22

Magasabb sebességre kapcsolta a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztéseit az Amazon Web Services (AWS). A Magyarországon nyáron irodát nyitó informatikai vállalat a napokban öt újítást jelentett be.

Elsőként általánosan elérhetővé tették az AWS generatív AI-alkalmazások fejlesztésére, skálázására alkalmas Amazon Bedrock szolgáltatását, amellyel szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat lehet megalkotni az adott kulcsszavak alapján. A teljeskörű menedzselt szolgáltatásként igénybe vehető Bedrock hozzáférést biztosít a vezető AI-vállalatok, az AI21 Labs, az Anthropic, a Cohere, a Meta, a Stability AI és az Amazon nagy teljesítményű alapmodelljeihez (FM-ek). Valamint azoknak a képességnek a legszélesebb körét biztosítja az adatvédelmi szempontoknak megfelelve, amelyekre a felhasználóknak szüksége van a generatív AI-alkalmazások létrehozásához.

 

Az AWS bejelentette azt is, hogy az Amazon Bedrockon keresztül hozzáférhetővé válik a Meta következő generációs nagy nyelvi modellje (LLM), a Llama 2, ami 13 és 70 milliárd paraméterszámmal áll a felhasználók rendelkezésére, hogy ezekből a nyelvi készletekből generatív AI-alkalmazásokat építhessenek.

 

 

Szintén általánosan elérhető lesz mostantól az Amazon Titan Embeddings modell, ami a generatív AI pontosságát növeli azáltal, hogy a szavakat matematikai vektorokká, azaz beágyazásokká alakítja át a kiterjesztett keresésen alapuló technológiát (RAG) alkalmazva.

 

A negyedik most bejelentett AWS fejlesztés a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján kódjavaslatokat adó Amazon CodeWhisperer új képessége. Ez felszabadítja a generatív mesterséges intelligencia által vezérelt kódolásban rejlő lehetőségeket és biztonságosan adaptálja a felhasználók belső kódbázisát, erőforrásait, hogy egyedi igényekre szabott ajánlásokat adjon.

 

Az ötödik újonnan bevezetett megoldás az AWS-től az Amazon QuickSight nyelvi parancsokkal testre szabható, vizuális elemek létrehozására alkalmas generatív üzleti intelligencia (BI) képessége. Ennek segítségével az elemzők egyszerűen összeállíthatják a kívánt eredményt kérdéstöredékekből (pl. „10 legjobb termék”), a QuickSight pedig emellé vizuális elemeket alkot, amelyek egyetlen kattintással hozzáadhatóak egy irányítópulthoz vagy egy jelentéshez.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14