Marad a hibrid munka, nő az ESG jelentősége – derült ki a CBRE legújabb jelentéséből

forrás: Prím Online, 2023. december 22. 18:04

Bár az irodafejlesztési hullám lecsengőben van a nagyobb közép-európai piacokon, ez alól Budapest, a Baltikum és a Balkán kivételt képez. Az irodák iránti kereslet is megváltozott 2023-ban: egyre nagyobb az igény a rugalmas munkavégzést támogató, és a fenntarthatósági célokkal összhangban lévőkre.

Ha összejön a fejlesztőknek az évvégi hajrá, 2023-ban 1,1 millió m2 új iroda kerülhet átadásra a Balti-tengertől az Adriáig terjedő közép-európai régió 12 országában. Ez jóval magasabb volumen, mint 2022-ben volt, de a következő években várhatóan csökkeni fog. A varsói és prágai piac után a bukaresti is behúzta a féket, míg a legnagyobb közép-európai piacok közül Budapesten készülhetünk legtöbbször irodaavatóra. Az irodapiaci kereslet a régió egészében csupán enyhén, mindössze 6 százalékkal csökkent 2023-ban, azonban ez Varsó és Prága esetében egészen markáns, közel 20 százalékos visszaesés volt. A balti fővárosok és Bukarest esetében a kereslet ugyanakkor 10 százalék feletti mértékben élénkült.

 

Budapesten várható a legnagyobb volumen

 

Jelenleg összesen 1 500 000 négyzetméternyi irodaterület van építés alatt a régióban, aminek nagy része meglepő módon a kisebb piacokon található. 2024-ben a várható átadások 80 százaléka a délkelet-európai országokban, a balti országokban, illetve legnagyobb mértékben Budapesten valósul meg. Ugyanakkor a hazai új fejlesztések nagy része már bérlőre talált, ezért ezek nem növelik a potenciális kihasználatlanságot. Ezzel szemben Bukarestben egy új törvényi szabályozás miatt 2024-ben nem várható új kínálat az irodapiacon, és a lengyel fővárosban is csak 2025-től várhatóak új átadások. 

 

A csökkenő építkezési kedv mellett a kereslet nem csökkent, sőt, tovább élénkült idén, ami bérleti díj növekedéssel is jár. Ez Pozsonyban, Bukarestben és a Balti régióban volt a legnagyobb, átlagosan 6-8 százalékos növekedést ért el, míg a régió többi országában szerényebb, 2-3 százalék közötti volt a jellemző. A legmagasabb bérleti díjak továbbra is Budapesten, Prágában és Varsóban voltak.

 

Freepik

 

A munkáltatók a hibrid munkavégzésben hisznek

 

Magyarországon az üzleti szolgáltató központok 98 százaléka továbbra is alkalmazza a távmunkát, de a teljes otthoni munkavégzés helyett egyre inkább a hibrid munkavégzés felé terelődik a hangsúly. Ezt mutatja az is, hogy a megkérdezett vállalatok 84 százaléka új telephelyek indításával képzeli el a jövőbeli bővülést, és mindössze 16 százalékuk gondolja úgy, hogy a szükséges új munkaerőt teljes mértékben távmunkában alkalmazza.

 

A megváltozott piaci feltételekhez és bérlői igényekhez a bérbeadóknak is alkalmazkodniuk kell. Ez egyrészt a bérleti szerződések, másrészt a rendelkezésre álló terek újragondolását is jelenti. CBRE felmérése alapján az ESG is egyre nagyobb szerepet játszik a bérbeadási folyamatokban: a fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező ingatlanok iránti kereslet tekintetében egyértelmű a növekedés.

 

Az ESG már nem csak lehetőség a nagyvállalatok számára

 

A CBRE 2023-as European Investor Intentions kutatása alapján a bérlők elvárásai az épületekkel szemben az alábbi fontossági sorrendben alakulnak: 

 

● étkezési lehetőség a közelben 

● fenntartható épület és működés

● megfelelő mennyiségű, közösségi munkára is alkalmas terek

● fitneszterem

● jó beltéri levegőminőség

● szabadtéri terasz vagy kert

● rugalmas irodahelyiség-választék

● pihenésére szolgáló kényelmi helyiség

 

Az, hogy a fenntarthatóság ilyen fontos szerepet játszik a kiválasztási folyamatban, szintén azt támasztja alá, hogy a befektetőknek egyre inkább érdekük az ESG kritériumok alkalmazása a beruházások során. A szigorodó európai jogszabályok és a fenntarthatóság mérésére létrejött CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) miatt az ESG kritériumok egyfajta ipari szabvánnyá váltak a nemzetközi vállalatok számára. Olyannyira, hogy a CBRE kutatása alapján a megkérdezett befektetők 81 százaléka a makrogazdasági ellenszél és a kihívásokkal teli geopolitikai helyzet ellenére továbbra is az ESG kritériumokat figyelembe véve fogja meghozni befektetési döntéseit. A megkérdezettek csupán 4 százaléka nem tervez ESG megoldásokat implementálni a közeljövőben.

Kulcsszavak: irodapiac CBRE

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50