Kyndryl: Itt az ideje az átfogó digitalizációnak az egészségügyben

forrás: Prím Online, 2024. január 30. 17:43

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatójának szakértői megvizsgálták az informatika és információ-technológia egészségügyi felhasználásának legfontosabb trendjeit. Az elemzés alapján 2024-re készítettek előrejelzést a jövőnket is alakító folyamatokról.

 

Az egészségügyi ágazatra világszerte óriási nyomás nehezedik a növekvő költségek és a munkaerőhiány miatt. A technológia segíthet e hiányosságok kezelésében, és támogathatja az ágazatot a rendelkezésre álló erőforrások jobb kihasználásában.

 

Az egészségügyi folyamatok fejlesztését gyakran a pénzügyi szükségszerűség vezérli, de a cél mindenhol az, hogy nagyobb értéket hozzanak ki az információs technológia segítségével, amely bizonyítottan növeli a hatékonyságot, a biztonságot és a megbízhatóságot. A digitális technológia személyre szabottabbá teheti az egészségügyi szolgáltatásokat, megakadályozhatja az egészségügyi költségek növekedését, csökkentheti az ellátásban mutatkozó egyenlőtlenségeket, és megkönnyítheti az egészségügyi szolgáltatók munkáját.

 

Számos egészségügyi vezető már most is fontolgatja, hogyan lehetne a mesterséges intelligenciát beépíteni a napi működésbe, abból a célból, hogy a kommunikáció és az egészségügyi folyamatok irányítása gördülékenyebbé váljon a betegek, az ápolók és az orvosok számára egyaránt. Várhatóan az elkövetkező években a generatív mesterséges intelligenciát egyre többet használják majd a legfejlettebb egészségügyi rendszerekben.

 

Freepik

 

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázása során elengedhetetlenül fontos a megbízható adatstratégia, mivel annak hatékonysága közvetlen összefüggésben áll a bevitt adatok minőségével. Az AI megfelelő működéséhez erős alapok szükségesek, ehhez aprólékos figyelem kell tiszta és jó minőségű adatok megszerzése érdekében.

 

Az új technológiák elfogadásának van egy másik oldala is: elengedhetetlen, hogy az innovációkat erős kiberbiztonsági intézkedésekkel ellensúlyozzuk. Fennáll ugyanis annak a veszélye, hogy a rendkívül érzékeny adatok rossz kezekbe kerülhetnek.

 

Izbéki Csaba, a Kyndryl Hungary igazgatója elmondta, hogy a COVID világjárvány idején az informatikai megoldások használata az egészségügyben sokkal szélesebb körűvé és elfogadottabbá vált. Az akkoriban gyorsan bevezetett rendszerek nem feltétlenül voltak koherensek és rendszerszemléletűek, hanem a válságra reagálva, a gyorsaságra és az adott feladatra koncentrálva vezették be őket. E tapasztalatok alapján, és az egészségügyi informatika felemelkedésének lendületét megragadva azonban most már eljött az idő és a lehetőség a további átfogó digitalizációra az egészségügyben.

 

A Kyndryl megállapításai összhangban vannak a Világbank nemrégiben közzétett jelentésével. A jelentés szerint a digitális technológia megerősítheti az egészségügyi rendszereket, javíthatja az egészségügyi finanszírozást és a közegészségügyet, valamint növelheti a hozzáférést a hátrányos helyzetű csoportok számára. A jelentés kiemeli, hogy a digitális technológia és az adatok különösen értékesek a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében, a fiatal és az idősödő népesség ellátásában, valamint a jövőbeli egészségügyi vészhelyzetekre és az éghajlatváltozás okozta egészségügyi kockázatokra való felkészülésben.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50