Szabadalmi megállapodást kötött a Huawei a világ két vezető technológiai vállalatával

forrás: Prím Online, 2024. március 16. 15:55

Globális szabadalmi keresztlicenc-megállapodást kötött a Huawei Technologies az Amazonnal és a kínai Vivo okostelefon-gyártó céggel. Az új partnerségek a szellemi tulajdon értékének kölcsönös elismerését jelentik a vállalatok között, valamint az iparág együttműködését tükrözik a kutatásokba való befektetések, a termékek és a szolgáltatások fejlesztése terén. A Huawei folyamatosan fektet be kutatásba és fejlesztésbe, és a benyújtott szabadalmi kérelmek számát tekintve is a ranglisták élén áll. A vállalat újításait az iparág is elismeri: az idei GLOMO Awards-on a Huawei több kategóriában nyert elismerést vezető mobiltechnológiai megoldásaival.

Hosszú távú szabadalmi keresztlicenc-megállapodást kötött az Amazon és a Huawei Technologies, amely rendezi a két vállalat közötti jogi nézeteltéréseket. A megállapodás értelmében mindkét cég használhatja egymás szabadalmaztatott technológiáit, amely elősegíti az innovációt és a fogyasztók érdekeit. 

 

„A Huawei örömmel osztja meg szellemitulajdon-jogait az Amazonnal. A szabadalmi engedélyezés kibővíti azon cégek számát, amelyek használhatják a védett technológiákat, és ez innovatívabb termékeket, szolgáltatásokat kínál a fogyasztóknak” – mondta Alan Fan, a Huawei szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó részlegének vezetője.

 

„Az Amazon elismeri a Huawei világszintű szabadalmi portfólióját, újításait és hozzájárulásait a szabványosítási folyamathoz. Továbbá tiszteletben tartja a Huawei azon erőfeszítéseit is, hogy szabadalmait olyan vállalatok számára engedélyezze, mint az Amazon” – hangsúlyozta Scott Hayden, az Amazon szellemi tulajdonjogokért felelős alelnöke.

 

A Huawei megállapodott a Vivo okostelefon-gyártóval is, az egyezség részeként a két vállalat alapvető kommunikációs technológiákat, köztük 5G szabadalmi jogokat oszthat meg egymással. A megállapodás lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy kulcsfontosságú technológiákhoz férjenek hozzá további üzleti fejlődésük érdekében, valamint segítik az együttműködést a digitalizáció és az IKT-szabványok globális szintű előmozdításában, tiszteletben tartva a kölcsönös szellemi tulajdon értékét.

 

2023-ban ismét a Huawei nyújtotta be a legtöbb szabadalmi kérelmet

 

A Huawei nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztés területére, beruházásainak összege 2022-ben meghaladta a 110,5 milliárd kínai jüant, míg az elmúlt tíz évben összesen 845 milliárd kínai jüan összegben fektetett ebbe a területbe. A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO – World Intellectual Property Organization) legfrissebb jelentése szerint a vállalat 2023-ban 6494 szabadalmi bejelentéssel ismét vezető helyet foglal el a benyújtott kérelmek számát tekintve. A Huawei 2020-ban lett először világelső, és 2022-ben is a legtermékenyebb vállalatnak számított több mint 7600 benyújtott szabadalmi bejelentésével. 

 

A Huawei európai szinten is vezeti a ranglistákat; az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) legutóbbi, 2022-es szabadalmi indexe szerint a vállalat a harmadik egymást követő évben foglalja el az európai szabadalmi ranglista első helyét. A Huawei tavaly 4505 nemzetközi találmányt nyújtott be bejegyzésre, amely a bejelentések csaknem egynegyedét teszi ki. 

 

A vállalat innovációs törekvéseit az iparág szakértői is elismerik. Az idei Mobil Világkongresszuson a Huawei több terméke és megoldása is elnyerte az egyik legnagyobb presztízsű elismerést, a GLOMO Awards-ot. Többek között „A legjobb mobilhálózati infrastruktúra”, „A legjobb mobiltechnológiai áttörés”, „A legjobb hálózati szoftver áttörés”, „A legjobb magánhálózati megoldás” és „A legjobb mobil innováció a feltörekvő piacokon” alkategóriákban vívtak ki elismerést a vállalat fejlesztései.

Kulcsszavak: Huawei Amazon Vivo szabadalom

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Dekarboizáció és hatékonyságnövelés egyszerre az iparban

A globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás 45 százalékát adja az ipari tevékenység, így a klímacélok elérése érdekében kulcsfontosságú a szektor dekarbonizációja. A Schneider Electric a világ elsőszámú ipari szakvásárán, a Hannover Messén mutatta be azokat az innovációkat, amelyek lehetővé teszik az ipari szereplők számára a kibocsátásuk csökkentését és a termelési hatékonyságuk növelését.

2024. április 26. 11:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50