Elindult a nevezés a 2024-es Hégető Honorka-díjra

forrás: Prím Online, 2024. április 6. 12:15

2024-ben is pályázati lehetőség indul azon szerkesztőségek és újságírók számára, akik olyan fontos társadalmi témákat hoznak napvilágra, amelyekre érdemes a nagyközönség figyelmét is ráirányítani. 

A 2003-ban indult díjat idén 20. alkalommal adják majd át, és ezúttal is olyan alkotásokkal lehet nevezni, amelyek videó, fotó vagy fotósorozat formájában mutatnak be társadalmi problémákat, valamint az azokra adott válaszokat, lehetséges megoldásokat. Idén egy új kategória szerint is ítél díjat a zsűri: a legjobb első pályázó díját olyan alkotó kapja, aki korábban még nem nevezett Hégető-díjra.

 

Az elmúlt néhány évben számtalan, az egész társadalmat komolyan érintő kihívással kellett szembenézni. 2020-ban és 2021-ben a koronavírus és annak hatásai, 2022-ben elsősorban a szomszédunkban zajló, 2023-ban pedig az izraeli háború határozta meg emberek millióinak mindennapjait. A kiszolgáltatottak helyzete, a súlyos környezeti problémák, az infláció, az egészségügy, az oktatás vagy a gyermekvédelem helyzete pedig továbbra is meghatározó témái a hazai és nemzetközi közéletnek.

 

A 2024-es Hégető Honorka-díjra a 2023. szeptember 1. – 2024. augusztus 31. között publikált, online vagy televízióban bemutatott alkotásokkal (videó, fotó vagy fotósorozat – maximum 10 kép) lehet pályázni.

 

A pályázatok beérkezési határideje: 2024. augusztus 31.

 

A pályázat idei zsűrielnöke Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész. A zsűri további tagjai Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, valamint Weyer Balázs újságíró. A fénykép formájában beérkezett pályaműveket Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus bírálja el.

 

 

A Yettel hosszú évek óta támogatója a Hégető Honorka Alapítványnak, így a Hégető Honorka-díj intézményének, és idén is különdíjat ajánl fel egy alkotásnak. A mobiltársaság a nyertes riportfilm alkotójának elismerése mellett a pályamű által felszínre hozott ügyet is támogatja, ezzel is felhívva a figyelmet az újságírók pótolhatatlan munkájának támogatására.

 

A Hégető-díjat 2003-ban, az RTL fiatalon, autóbalesetben elhunyt riportere, Hégető Honorka munkásságának emlékére alapították. Honorka elsősorban a hátrányos helyzetű emberek sorsával foglalkozó riportokat készített, amelyért 1999-ben Toleranciadíjat kapott.

 

A pályázati kiírás részletei az alábbi oldalakon érhetők el:

www.rtl.hu/hegetodij  

https://www.facebook.com/HegetoHonorka/

 

Pályázati feltételek:

•  Az anyag formátuma: mozgókép vagy fotó, illetve fotósorozat

•  Az anyag terjedelme:

       –  videó esetén: minimum 5 – maximum 30 perc

       –  fotó esetén: minimum 1 – maximum 10 darab fotó

•  Publikálás dátuma: 2023. szeptember 1. - 2024. augusztus 31.

•  A pályázati anyag tartalmazza:

       –  a pályázó nevét, elérhetőségeit (telefonszám, e-mail cím)

       –  a pályamű címét és szinopszisát

       –  a megjelenés helyét és időpontját

•  A pályázatokat az alábbi oldalon lehet feltölteni: www.rtl.hu/hegetodij  

•  A filmek formátuma: YouTube-link vagy Vimeo-link

 

A pályázattal kapcsolatos kérdésekkel Ignatovics Máriát lehet keresni az alábbi email címen: ignatovics@gmail.com

 

A díj támogatói: RTL Magyarország, Hégető-család, Yettel Magyarország Zrt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az Európai E-sport Szövetség tisztújításán magyar tisztségviselő is bizalmat kapott

33 tagország, köztük Magyarország részvételével, újra alakult az Európai E-sport Szövetség (EEF). Hazánkat teljes jogú tagállamként, a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) nevében, Biró Balázs György, a szövetség főtitkára és Kis Balázs külkapcsolatokért felelős elnökségi tag képviselte.

2024. április 29. 18:05

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14