MSZP az internet szabadságáért

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2001. szeptember 9. 16:52
A Magyar Szocialista Párt hivatalos oldalán olvasható az alábbi közlemény, melyben a párt hangsúlyozza, hogy „osztja a szakmai szervezetek aggodalmait az információs társadalmi szolgáltatásokról és az elektronikus kereskedelemről szóló törvény tervezetével kapcsolatban.”
„Ahogy : "Magyarország mindannyiunké: ", úgy az információs társadalom eszközeit - különösen a szabad és teljes nyilvánosságban megkülönböztetett, jelképes szerepet játszó internetet - sem szabad kisajátítani, direkt állami ellenőrzés alá vonni. A törvény tervezetére azonban a túlszabályozó kormányrendeletek és a túlzott állami kontroll igénye nyomja bélyegét. Mindez ellentétes az internetes közösség szokásaival és az Európai Unió irányelveivel is.

A Magyar Szocialista Párt az információs társadalmi szolgáltatásokról szóló törvénytervezettel kapcsolatban az elmúlt hetekben kibontakozó szakmai vitát nyomon követve az alábbiakat tartja fontosnak:

a.. Egyetért az Internet Szolgáltatók Tanácsának sajtóban megjelent álláspontjával, miszerint nem fogadható el, jogilag aggályos és az Európában honos önszabályozás elvével ellentétes, hogy a domain-nevek előírásait a Miniszterelnöki Hivatal vezető minisztere szabályozza rendeletekkel.

b.. A törvénytervezetben számos egyéb jogi tisztázatlanság, a hatályos jogszabályokkal össze nem egyeztethető, az uniós gyakorlatnak meg nem felelő elképzelés szerepel. Ezeket részletes szakmai vitában korrigálni kell.

c.. Az MSZP aggályosnak tartja a miniszter számára biztosított jogosítványokat. Úgy véli, ezek a burkolt államosítási törekvések újabb elemei. Elfogadhatatlan az a szándék, hogy az állam a források és eszközök uralma után most a kontroll lehetőségét is magának biztosítsa.

Az MSZP meggyőződése, hogy az információs társadalmat csak annak szereplőivel együttműködve, állami támogatással, de állami kiváltságok nélkül lehet kiépíteni. Ezért nehezményezi, hogy egy ebben a kiemelt jelentőségű kérdésben mindezidáig semmilyen érdemi szakmai, társadalmi vita nem folyt. Javasolja, hogy haladéktalanul, már a törvény előkészítő szakaszában fogjanak hozzá a tervezet egyeztetéséhez.”

Kulcsszavak: politika domain jog trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14