A holland KPN bizalomerősítő intézkedései

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 11. 08:28
A holland KPN távközlési vállalat hétfőn hosszabb lejáratúra váltotta a jövő nyáron lejáró adósságát, és ugyancsak a piac bizalmának erősítése végett megválik a vezérigazgatójától.
Az ABN Amro, a Bank of America, az ING, a Rabobank, a Citibank, a JP Morgan, a Deutsche Bank és a CSFB összeadta 2,5 milliárd euró a KPN ötéves kötvényeiből 2 milliárd eurónyinak a helyébe lép, növeléssel. A további, novemberben lejáró 3 milliárd eurónyi kötvényt megtartotta a vállalat.

Az új kölcsön kamatfelára 2 százalék, messze drágább, mint a felváltott hitelrész 0,425-0,475 százalékpontos felára. Ám időközben az amerikai Moody's Baa3-ra, az S and P BBB pluszra értékelte le - negatív kilátással - a KPN 22,8 milliárd eurós adóságát; a negatív kilátás immár a "szemétkötvény" kategóriára nyílik. A KPN az első a volt nyugat-európai távközlési monopóliumok közül, amely ilyen közel került ehhez. A KPN 34,9 százaléka még állami kézben van.

A hitelminősítők nehéznek tartják az adósság finanszírozását, de a most kölcsönző bankok kiutalását a piac mégis bizalmi szavazásként értékelheti. - Már gyülekeztek a dögkeselyűk, de most elrepülhetnek máshová, és nyugodtabban folytathatjuk üzleti tevékenységünket - mondták a távközlési vállalatnál.

A KPN iránti befektetői bizalom megrendült, amikor tíz napja bejelentették, hogy a Belgacommal tervezett egyesülésből egyelőre nem lesz semmi. Közben a KPN-nek eddig csak viszonylag csekély összegeket sikerült begyűjtenie külföldi távközlési részesedései eladásából, pedig ebből 5 milliárd eurónyi adósságcsökkentés lehetőségére számított még tavasszal.

A vezérváltás hétfő délután még nem volt elintézve, habár a cég egy szóvivője már reggel elmondta, hogy Paul Smits vezérigazgató a társaság iránti bizalom növelése végett kész lemondani. Helyére minden bizonnyal a holland posta vezetője, Ad Scheepbouwer lép.

A KPN részvénye 97 százalékot vesztett tavaly március óta a külföldi terjeszkedés és a harmadik generációs mobilkoncessziók költsége miatt. Hétfő délután a KPN 2,60 eurót ért az amszterdami értéktőzsdén, 0,22 euróval, azaz 9,24 százalékkal többet, mint pénteken záráskor. A részvény 2,65 eurón nyitott, és napközi csúcsa 2,74 euró volt.

Kulcsszavak: KPN +legfontosabb +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38