Az Intel-VIA perek nem hatnak ki az alaplapiparra

Tóth Kristóf, 2001. szeptember 12. 20:49
A tajvani alaplapgyártók a napokban azt nyilatkozták, hogy a Pentium 4-es alaplapok gyártásában és szállításában nem okoztak fennakadást az Intel és VIA Technologies cégek közötti perek.
A gyártók döntő többsége ezzel szemben úgy véli, hogy a pereskedéssel végre-valahára nyilvános, hivatalos útra terelődtek a két cég között tornyosuló nézeteltérések, viták és álláspontok. Mindez lehetővé teszi az alaplapgyártók számára, hogy nyomon kövessék a két társaság csatáját, és a cégeknek ne az Intel, illetve VIA esetleges magukra haragításától való félelemben kelljen tevékenykedniük.

Az Intel szeptember 7-én perelte be a VIA Technologiest a P4X266 Pentium 4-DDR chipkészlet állítólagos szabadalomsértései miatt. A VIA válaszként 10-én beperelte az Intelt, amely a tajvani cég szerint szabadalomsértést követett el, és illegális, tisztességtelen piaci lépéseket hajtott végre.

Az alaplapgyártók hangsúlyozták, a pereskedés nem fogja a Pentium 4 processzorhoz készülő alaplapok kiadásának késését okozni, de elképzelhető, hogy az Intel hivatalosan is a VIA P4X266-alapú alaplapok gyártásának leállítását fogja kérni. Bár a VIA a Brookdale állítólagos szabadalomsértése miatt (is) pereli az Intelt, az alaplapgyártók nem tartanak az Intel chipkészletre épülő megoldások betiltásától.

Ipari hírforrások szerint tulajdonképpen az összes alaplapgyártó befejezte a VIA P4X266-alapú alaplapok kifejlesztését, azt, hogy pontosan melyik gyártók fognak megjelenni a piacon ilyen megoldással, egyelőre azonban nem tudni, mivel ez elsősorban a jogi vita kimenetelétől függ.

A gyártók elmondása szerint a VIA P4X266 elsőként való megjelenése ellenére a jövőben elképzelhető, hogy az ACER és SiS Pentium 4-DDR megoldások lesznek a sikeresebb megoldások, mivel a két gyártó rendelkezik az Intel engedélyével a chipkészletek gyártására.

Kulcsszavak: Intel VIA jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55