Vírus és spam – az SMS két csúnya velejárója?

Kollár Csaba, 2001. szeptember 19. 20:19
Egyre több GSM-előfizető panaszkodik arról, hogy számtalan nem kívánatos SMS-t kap, és az utóbbi időben megjelentek az SMS-spamek, valamint a vírusok is… Szakértők szerint utóbbiak "beszerzésére" a technológiailag fejlettebb telefonoknak több esélyük van.
A fogyasztók észrevételeit támasztja alá a Brightmail szoftvercég szakértőjének a véleménye is, aki szerint az SMS-spamek száma dinamikus növekedést mutat. Számos ember iratkozik fel valamilyen SMS-szolgáltatásra, mint pl. a valós idejű futballeredmények, a napi bölcsességeg vagy az aktuális tőzsdeárfolyamok. Amikor a jelentkezők sokszor nem egészen értelmezett dolgokat is megrendelnek (pl. előfizet érdeklődési körét érintő egyéb SMS-hírekre is?), akkor gyakran kerülnek abba a helyzetbe, hogy számos olyan SMS-t kapnak, amiről azt sem tudják, hogy miért és hogyan küldték pont nekik. A másik megoldás, amikor figyelmetlenségből a megrendelők nem ikszelik be, hogy nem kérnek több hírt a megrendelteken kívül.

Gyakran az is bosszúságot okozhat, hogy amikor az e-mail SMS-en keresztül opciót választjuk, és telefonszámunkat használjuk e-mail címként, számos véletlenül generált számlistán szerepelhetünk. E probléma sok országban komoly gondot jelenthet, és a jövőben – állítják szakértők – még több ilyennel számolhatunk majd.

A Brightmail másik szakértője, Phil Fraher arra figyelmeztet, hogy a technológiailag egyre fejlettebb telefonoknál több esély van a vírusok megkapására is. Elmondta, hogy az elmúlt évben az NTT DoCoMo előfizetőit megfertőzte egy e-mail vírus, ami miatt a telefonok kétpercenkét automatikusan hívták a segélykérő telefonszámot. Igaz, hogy ezt a vírust hamar le lehetett tisztítani a gépekről, de e jövőben ennél kártékonyabb és bosszantóbb változatokkal is találkozhatunk majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50