A filter:max spam és vírusszűrési szokásokat vizsgált

forrás Prim Online, 2005. december 7. 14:07
A filter:max a korábbi évekhez hasonlóan az idén is elvégezete a hazai vállalatok és intézmények információbiztonsági felkészültségének felmérését a BellResearch segítségével. A kutatás célja a tartalomszűrő-, SPAM- és vírus-szűrő alkalmazások használatának, hatékonyságának megismerése volt a nagyvállalati, illetve kis- és középvállalati szektorban.
A kis és közepes cégek válaszai arra világítanak rá, hogy a szektorban nagy szűkség van komplett információbiztonsági megoldásokra, hisz a megkérdezett informatikai döntéshozók szerint cégük teljes e-mail forgalmának 29,2% százaléka SPAM teszi ki. Ennek ellenére a vizsgált kisebb cégek körülbelül fele nem védekezik a SPAM-ek ellen. Azon cégek, ahol valamiféle SPAM-szűrő megoldásokat alkalmaznak, a SPAM-ek átlagos aránya a teljes levelezésen belül kevesebb, mint harmadára esik vissza, 29,2%-ról 9,07%-ra. A jelenleg használt SPAM-filterek téves riasztásai viszonylag gyakoriak, közel minden második cég esetében (41%) előfordult már ez.

A vizsgált kis-, közepes cégek 54%-ánál az elektronikus levelek legfeljebb 5%-át teszik ki a vírusos levelek, azonban az esetek 10%-ában a vírusos levelek aránya meghaladja a 20%-ot. Ez az arány már a levélforgalomban is igen jelentős méretet jelent.

A vírusok elleni többszintű védekezés és az antivírus adatbázis rendszeres frissítése ellenére is előfordulhat, hogy a belső hálózat „megfertőződik” akár e-mail-en, akár más módon érkező vírusok által. A vizsgált vállalatok 49%-ánál előfordult az elmúlt egy évben, hogy a vírus jutott be a belső rendszerbe, vagyis a védelmi rendszer vagy nem működött tökéletesen, vagy az antivírus adatbázis nem volt megfelelően aktualizálva, vagy a vírus érkezésének időpontjában még nem állt rendelkezésre a vírus elleni védekezésre alkalmas antivírus-adatbázis.

A vizsgált vállalatok 35%-ánál használnak valamilyen megoldást az alkalmazottak webhasználatának korlátozására.

A mail-szervernek gyakran stratégiai jelentősége is van a vállalatok számára az elektronikus levelezés központi tárolása és menedzselhetősége miatt. Mégis magas azon cégek száma, akik ezt nem professzionális megoldásokkal oldják meg. A vizsgált cégek 54%-a rendelkezik saját e-mail szerverrel, ez az informatikai védekezésnél lényeges kérdés, hisz így saját maguknak kell gondoskodniuk a különböző tűzfal-megoldásokról, vírusirtó és szűrő alkalmazásokról.
Kulcsszavak: vírus spam security filtermax

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14