A Telecom Italia megválik a Telekom Austriától?

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 25. 09:45
A Der Standard című bécsi lap értesülése szerint a súlyosan eladósodott Telecom Italia (TI) igyekszik rendezni sorait, s ennek keretében azt fontolgatja, hogy megválik külföldi leányvállalataitól, a Telekom Austriában (TA) tartott részétől, a Telekom Serbiától és a Turkcell török mobil szolgáltatótól.
A lap az Il Sole - 24 ore című olasz gazdasági napilapra hivatkozik, amely szerint Enrico Bondi, a Telecom Italia új vezetője már meg is hozta döntését. Míg bizonyosat csak akkor lehet majd tudni, amikor az új tulajdonosok - a Pirelli és a Benetton - nevében Marco Tronchetti Provera, a Pirelli elnöke előterjeszti az új srtatégiai tervet, az osztrák APA hírügynökség érdeklődésére hétfőn sem a Telecom Italia, sem az ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő nem volt hajlandó kommentálni az értesülést. A TI szóvivője annyit mondott, hogy Bondi még vizsgája a cég helyzetét, az ÖIAG viszont arra hivatkozott, hogy a TI még nem kereste meg.

A Telecom Italia a Telekom Austria 29,8 százalékát tartja, s bécsi elemzők hétfőn több szempontból sem tartották valószínűnek a részvénycsomag rövid időn belüli eladását. Egyrészt az általános piaci helyzet és a TA-részvények árfolyama miatt most csak csekély árat lehetne elérni, s nem is lenne könnyű lebonyolítani az ügyletet, miközben a második és harmadik negyed adatai alapján úgy tűnik, hogy a TA hamarosan újra nyereséges lesz. Hosszabb távon a TI vagy eladja részesedését, vagy további részt vásárol hozzá - hogy mit választ az olasz vállalat, arról megoszlik az osztrák szakértők véleménye, ahogyan arról is, hogy kedveznek-e a spekulációk a TA árfolyamának. Egyesek szerint az ilyen híresztelések mindig kedvezőek az eladandó papírok árfolyamára nézve, mások szerint ez a kisbefektetőknél lévő részt nem érinti.

Ha azonban netán az eladás mellett dönt a TI, akkor hosszas vitára kell számítani. Az olasz fél 35,6 milliárd schillingért vásárolta meg a TA, valamint annak mobilszolgáltató leánya, a Mobilkom negyedét, s mostani részét mintegy 15 milliárdért adhatná el. A TI annak idején csomagban vette meg a TA és Mobilkom mobilszolgáltató leányvállalata részvénycsomagjait. Most aligha adhatja el csak a nehézségekkel küzdő anyavállalat részvényeit, megtartva a jól menő mobilszolgáltató papírjait, s ehhez az ÖIAG sem járulna hozzá. A Telecom Italiát és az ÖIAG-t a Telekom Austriánál 2008-ig érvényes szerződés köti össze, s a partnerek között rendszeres a viszály, legyen szó a TA vezetésének ÖIAG által erőltetett lecseréléséről, vagy a szintén az ÖIAG által hajtott, elsietett tőzsdei bevezetésről. A Der Standard című liberális bécsi lap szerint az egyetlen megoldás, amelyben egyik fél presztizse sem szenvedne csorbát, az lenne, ha az ÖIAG az egész részvénycsomagot visszavásárolná, s új vevőt keresne rá. Ám az osztrák állami vagyonkezelő a jelenlegi kormány alatt kiárusítási ügynökséggé alakult, amelynek fő feladata, hogy minél hamarabb eladja az állami kézben lévő részesedéseket, s vásárlással nem foglalkozhat, így az esetleges eladásnak pillanatnyilag csak vesztese lehet, nyertese nem - írta a Der Standard.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14