A TA csak az ÖIAG hozzájárulásával értékesítheti TA részvényeit

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 26. 07:21
A híresztelés, amely szerint a Telecom Italia (TI) megválna a Telekom Austriában (TA) tartott részétől, az elemzők jóslatai ellenére lenyomta kedden a TA részvényeinek árfolyamát, s a TA szükségesnek látta közölni, hogy az olasz tulajdonos nem adhatja el részvénycsomagját a társtulajdonos ÖIAG osztrák állami vagyonkezelő hozzájárulása nélkül.
A TI részvénycsomagjának esetleges eladásáról hétfőn közölt a sajtó értesüléseket, azzal, hogy a súlyosan eladósodott olasz cég új tulajdonosai és vezetése ezt fontolgatja. A TI a Telekom Austriának 29,8 százalékát tartja, míg további 47,8 százalék az ÖIAG kezében van, s az együttműködést szindikátusi szerződés rögzíti, amely nagy beleszólási jogot biztosít az ÖIAG-nek a részvénycsomag sorsába.

A Telekom Austria kedden délután közleményben tartotta szükségesnek közölni, hogy az ÖIAG hozzájárulása nélkül a TI részvénycsomagja nem adható el, s hogy az ÖIAG-t még nem keresték meg az ügyben. Az osztrák távközlési vállalat azt is hangsúlyozta közleményében, hogy a TI birtokában kizárólag névre szóló részvények vannak, amelyek nem értékesíthetők a szabadpiacon.

Szakértők szerint a TI más távközlési cégnek nem adhatja el a részvényeket, mert egyetlen nagyobb konszern sem mutat érdeklődést újabb részesedések vásárlása iránt, bennfentesek pedig kizártnak tartják, hogy az ÖIAG visszavásárolná a részvénycsomagot, mert fő feladata éppen a részesedések értékesítése, s nem is rendelkezik a visszavásárláshoz szükséges pénzeszközökkel.

A TI-nél lévő csomag eladását már maguk a részvényárfolyamok is kizárják: a TI 35,6 milliárd schillinget fizetett a TA-ban, és annak Mobilkom mobilszolgáltató leányvállalatában szerzett tulajdonrészért, s az ár 16 eurós árfolyamnak felelt meg. Múlt pénteken azonban a TA árfolyama a bécsi tőzsdén 7 euró volt, s a híresztelések nyomán kedden a nap folyamán 6,25 euróig esett, ami több mint tíz százalékos zuhanást jelent, majd késő délután 6,55 euró körül mozgott.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14