Telecom Italia: a Telekom Austria marad

MTI Sajtóadatbank, 2001. szeptember 28. 07:36
A Telecom Italia (TI) csütörtökön bemutatott stratégiai tervei értelmében 6 milliárd euró értékű eladásokat tervez, ám a Telekom Austria (TA) a korábbi osztrák lapértesülésekkel ellentétben nincs az eladandó részesedések listáján.
A tervet az Olivettit és a TI-t ellenőrző Olimpia Holding elnöke, Marco Tronchetti Provera ismertette csütörtökön Milánóban. Kifejtette, hogy a hatmilliárd eurós eladások mellett az Olivettinél négymilliárdos tőkeemelést terveznek. Tronchetti Provera derűlátással nyilatkozott a jelenleg nehéz helyzetben lévő TI jövőjéről. Az Olimpia Holding elnöke egyébként belép a TI felügyelőbizottságába alelnökként, míg Gilberto Benetton, az Edizione pénzügyi holding elnöke a felügyelőbizottság elnöke lesz.

A TI jövőjére vonatkozó tervek az érdekszférák teljes felülvizsgálatát, a fix hálózatú telefontársaságok terén a vásárlások leállítását, továbbá az internetág, valamint a mobilhálózati ágazat - vásárlások és partnerségek útján való - erősítését irányozza elő. Megválik viszont a TI a tavaly megvásárolt La 7 tévécsoporttól a profiltisztítás jegyében, s az adóssághegy csökkentését szolgáló eladások listáján szerepel az Olivetti és a TI több ingatlana is.

Az osztrák APA hírügynökség érdeklődésére a Telecom Italia egyik szóvivője kifejtette: a Telekom Austria eladásáról szóló hírek egyelőre nélkülöznek minden alapot, mert a felügyelőbizottság még csak most tanulmányozza a külföldi tulajdonrészek helyzetét.

Az osztrák sajtó az elmúlt napokban számos találgatást közölt arról, hogy az új kézbe került TI eladná a TA-ban és annak mobilszolgáltató leányvállalatában tartott közel 30 százalékos részét. Ezt azonban a valóságban rövid távon szinte lehetetlenné tenné a társtulajdonos ÖIAG osztrák állami vagyonkezelővel fennálló szindikátusi szerződés, az általános piaci helyzet és a TA részvényeinek árfolyama. (A TI saját részét 16 eurós árfolyamon vette, míg jelenleg 7 euró körül, illetve az alatt van az árfolyam.)

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14