IEB - biztonságos kártyahasználat

MTI Sajtóadatbank, 2001. október 1. 08:25
Az Inter-Európa Bank Rt. olyan mobiltelefon-alapú szolgáltatást vezet be, amellyel az ügyfelek folyamatosan felügyelhetik a bankkártyájukkal végrehajtott tranzakciókat, így az esetleges lopás esetén a visszaélés lehetősége minimálisra csökken.
A "kártyaőr" rendszer lényege az, hogy az Inter-Európa Bank kártyájával rendelkező ügyfél szerződéskötéskor előre meghatározhatja, hogy a bankkártyájával végzett tranzakcióknak a vásárláskor vagy a pénzjegykiadó automaták használata esetén mekkora lehet a maximális összege. Ha a kártyabirtokos ennél nagyobb összegű tranzakciót akar végrehajtani, akkor a szerződésben megadott mobiltelefonszámról felhívja a kártyaőr-rendszert és ezzel engedélyezi magának, hogy egy meghatározott időn belül a tranzakció erejéig használhassa a bankkártyáját. Az engedély a tranzakciót követően vagy a meghatározott idő elteltével érvényét veszti. Mindezt kiegészíti az, hogy az ügyfél a bankkártya-műveletekről SMS-üzenetben értesítést kap, így az esetleges kártyavisszaélések lehetősége minimálisra csökken.

A bank vezérigazgatója, Ezio Salvai elmondta: a hitelintézetnél jelenleg mintegy 20 ezer olyan lakossági számlával rendelkeznek, amelyhez egy vagy több kártyát igényeltek az ügyfelek. A bank olyan biztonságosnak tartja ezt az új visszaigazolási rendszert, hogy a hitelintézet felelősséget vállal, maximum 50 ezer forintig az esetleges elvesztés után, de még a bankkártya letiltása előtt az ügyfeleket ért károkért. Ez azért kivételes, mivel a jelenlegi jogszabályok alapján Magyarországon csak a letiltást követően vállal felelősséget és állja a kár összegét az ügyfélnek a bank.

Az Inter-Európa Bank a nyáron közzétett gyorsjelentés szerint az idei első félévet 439,5 millió forintos konszolidált adózás előtti nyereséggel zárta, ami 50 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbi hasonló adatnál. A nyereség visszaesését a gyorsjelentés azzal magyarázta, hogy a hitelintézet brókercégének, azaz az IE New York Broker Rt.-nek 2000 első félévében még számottevő nyeresége volt, az idén azonban a tőzsdei forgalom nagymértékű visszaesése miatt veszteséggel zárta az első félévet. A bank mérlegfőösszege 2001. június 30-án 155,2 milliárd forint volt, ami 11,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50