A PC gyártók nem értenek egyet az Intel stratégiájával

Tóth Kristóf, 2001. október 3. 09:45
A chipóriás Intel VIA Technologies ellen irányuló szabadalomsértési pereit számos számítógépgyártó nem nézi jó szemmel, állítja a pereskedésbe maga is belekeveredett brit Realtime Distribution.
A számítógép alkatrészek nagykereskedelmével foglalkozó Realtime Distribution a tajvani VIA Technologies és Elitegroup Computer Systems (ECS) cégek mellett szintén célpontja lett az Intel közelmúltban indított pereinek. A disztribútor azt állítja, számítógépgyártó partnercégeit egyre inkább bosszantja az Intel vaskezű stratégiája.

A Cambridgeshire-i központú, 50 millió fontos évi bevétellel rendelkező társaság az elmúlt héten értesítette partnereit az Intel újabb pereiről. A legtöbb cég a Realtime ellen is irányuló Intel per ellenére megerősítette korábban bejelentett megrendeléseit, és az Intel korábbi hasonló pereinek fényében csak kevés cég tartja valószínűnek, hogy a perben végül ítélet fog születni, mondta Mark Reed, a társaság értékesítési igazgatója. A legvalószínűbbnek jelenleg az tűnik, hogy a társaságok idővel peren kívüli egyezséget fognak kötni.

Reed elmondása szerint a céggel kapcsolatban álló számítógépgyártókat egyre inkább zavarja az Intel magatartása, és számos cégvezető méltatlankodott, amiért az Intel pert indított a VIA ellen. Mindeközben a Realtime várhatóan nem fogja levenni termékpalettájáról egyik forgalmazott termékét sem, még azokat a VIA C3 processzorokat sem, amelyek Reed szerint a cég perbe való bevonásának okát jelentik. A Realtime az Intel és AMD processzorok forgalmazása mellett a VIA C3 CPU-inak legnagyobb európai disztribútora is, és vélhetően ez utóbbi váltotta ki az Intel haragját.

Az Intel eközben továbbra is azt hangoztatja, mindössze szellemi tulajdonát szeretné megvédeni a szabadalomsértő VIA Technologies-től, és e cél érdekében a jövőben is mindent meg fog tenni. Az Intel szerint a felhasználóknak meg kell érteniük, hogy mindezen perek a társaság szabadalmainak védelmében folynak.

Kulcsszavak: jog Intel Via +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55