Az FBI a cyberbetörők ellen

Hűvös Imre, 2001. október 3. 16:21
Az FBI és a szerző Systems Administration, Networking and Security (SANS) Institute közösen jelentették meg azt a felmérést, amelyik a legfontosabb 20 biztonsági résre hívja fel a figyelmet.
A tanulságos lista hét olyan biztonsági rést foglal magába, amelyek minden rendszerre jellemzőek, hat sebezhető hely a Microsoft-szerverekre jellemző és hét másik a Unix különböző arcait érinti, beleértve a Linuxot és a Solarist is.

Néhány nehezen megfogható hibahely mellett, mint pl. az ISAPI flaw, amely lehetővé tette a Code Red terjedését, a felsorolás rengeteg olyan okos lépést ismertet, amelyekkel a rendszergazdák biztonságosabbá tehetik rendszereiket. Olyan egyszerű példákra is rámutat a felmérés, mint azok a tények, hogy az esetek többségében nem biztonságos a szoftverinstallálás, nem végeznek rendszeresen biztonsági mentéseket, és gyakran gyenge a belépési jelszó vagy nincs is.

A lista a 2000 júniusában publikált 10-es listát veszi alapul, amelyből kilenc tétel változatlanul aktuális. Ez azt mutathatja, mondja a SANS képviselője, hogy sokan nem figyelnek a jó tanácsra, de ez nem teszi kétségessé a lista hasznosságát.

Tizenhat hónappal ezelőtt a BIND DNS szoftvercsomag vezette a veszélyességi listát, majd a legtöbb webhely által az interaktivitás céljára használt CGI script következett. A jelenlegi lista nem állít fel sorrendet, csak operációs rendszer szerinti csomagokra bontva közli a lehetséges réseket.

Kulcsszavak: hacker security FBI bug

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50